Astrologie en menselijk verlangen

Astrologie blijft mensen aantrekken. Ze willen grip op hun leven. Maar heeft het gesprek met een astroloog iets met de sterren te maken?

Sinds een aantal weken koppelt Radio Denemarken mensen aan elkaar op basis van hun horoscoop. Dit tot verrassing van velen. Maar in historisch perspectief is het niet zo verbazingwekkend. Astronomen in de oudheid konden de bewegingen van de zon, de maan en de planeten met grote precisie voorspellen. Daardoor leek de astrologie een exact systeem, vrij van toevalligheden.(beeld istock)

Voordat het christendom in de late oudheid zegevierde, stond de astrologie in hoog aanzien. In de tijd van de Renaissance keerde zij met hernieuwde kracht terug. Je zou denken dat de Verlichting en de moderne wetenschap haar wel de das om zouden doen, maar zelfs nu nog wordt de astrologie gebruikt om het leven te duiden. Daarom is de vraag relevant wat astrologie oorspronkelijk inhield, hoe moderne astrologie zich verhoudt tot de oude tradities en wat astrologie vandaag de dag te bieden heeft.

Puur toeval voorspelt de toekomst even goed als astrologie.

In het oude wereldbeeld bevond de aarde zich in het midden van het universum, …….

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: https://istock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *