Titus Brandsma wordt op 15 mei heilig verklaard

De Nederlandse priester en oorlogsheld Titus Brandsma wordt heilig verklaard op 15 mei, bijna tachtig jaar na zijn dood. Paus Franciscus maakte dat bekend na een vergadering met kardinalen.

Brandsma zal heilig worden verklaard samen met negen anderen. Dat gebeurt in een eucharistieviering op het Sint-Pietersplein. Eind vorig jaar kondigde de paus al aan dat Brandsma heilig zou worden verklaard. Het Vaticaan zegt dat er op zijn voorspraak een wonder gebeurde: een Amerikaanse pater zou in 2004 zijn genezen van kanker nadat hij tot Brandsma had gebeden.

Titus Brandsma werd in 1881 geboren in Friesland en trad op 17-jarige leeftijd toe tot de kloosterorde van de karmelieten. Op 17 juni 1905 werd hij in de Bossche Sint Janskathedraal tot priester gewijd. Sinds de jaren 20 was hij verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, eerst als hoogleraar en later als rector magnificus.

In de jaren 30 begon Brandsma zich openlijk tegen het nazisme te verzetten. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vroeg hij katholieke kranten om geen nazipropaganda te plaatsen. Ook verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen. In 1942 pakten de Duitse bezetter Brandsma op. Hij stierf dat jaar, na grote ontberingen, door een dodelijke injectie in concentratiekamp Dachau.

 Titus-Brandsma-John-Dons-NCI-12-MB.jpg

In 1982 werd aan Brandsma postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Drie jaar later besloot paus Johannes Paulus II hem als martelaar zalig te verklaren, de laatste stap op weg naar een heiligverklaring.

Pater Titus Brandsma heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht binnen het bisdom Den Bosch in Megen, Boxmeer, Oss en Nijmegen.

Bisschop De Korte heeft een videoboodschap ingesproken in de Sint-Janskathedraal. In de gedachteniskapel van de kathedraal staat een buste van de heilige pater en een urn (vervaardigd door de kunstenaar Henk Potters) met as uit een massagraf van concentratiekamp Dachau. Mgr. De Korte noemt pater Titus een patroonheilige voor journalistiek en een heilige van vandaag.

Op zeer korte termijn wordt meer duidelijk over het programma en de kosten van dit Rome-programma. Geïnteresseerden die graag op de hoogte blijven kunnen zich voor meer informatie aanmelden via info@huisvoordepelgrim.nlTitus Brandsma liet op veel plaatsen in Nederland zijn sporen na. Veel kerken/kapellen, scholen, parochies en instellingen dragen zijn naam. Hopelijk kunnen we met een grote groep Nederlanders  de heiligverklaring bijwonen.

Klik hier voor de hele reactie en videoboodschap!

Kijk hier voor meer informatie: www.heiligetitusbrandsma.nl

beeld:  Nederlands Carmelitaans Instituut (NCI)