“Luister nederig” met Pasen

De benedictijner monnik en auteur Anselm Grün hoopt met Pasen op een zuivering en wederopstanding van de kerk. Het is niet meer mogelijk om de boodschap van Jezus van bovenaf te verkondigen en je te verschuilen achter macht en het eigen gelijk.

Deze weken worden overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Een schaduw en afschuw overdekt alles in deze dagen om het lijden en doet veel van onze zorgen onbetekenend en klein lijken. 
Maar de vastentijd en Pasen bieden ons ook hoop en troost in deze tijd. Pasen is de belofte: de dood zal worden overwonnen. Met Pasen veranderde het verdriet van de leerlingen ook in vreugde over Jezus de Levende. 

In de Paaswake van dit jaar horen we het opstandingsverhaal volgens Lucas. De vrouwen die naar het graf kwamen om het lichaam van Jezus te zalven, staan hulpeloos voor het lege graf. Twee engelen zeggen tegen hen: “Waarom zoekt u de levende onder de doden? Hij is niet hier, hij is opgestaan. Onthoud wat hij tegen je zei toen hij nog in Galilea was” (Lucas 24:5f). De engelen vertellen ons dat de boodschap van Jezus een boodschap vol hoop is die ons opheft en een goede toekomst opent. 
Het is nu onze taak om nederig naar de woorden van Jezus te luisteren en ze opnieuw te verstaan. Het is niet meer mogelijk om de boodschap van Jezus van bovenaf te verkondigen en je te verschuilen achter macht en heerszucht. De kerk moet nederig luisteren en er vervolgens naar streven om de woorden van Jezus in onze tijd te vertalen, zodat ze de mensen in het hart raken. Waar dat gebeurt kan de kerk vandaag de dag een plek worden waar mensen kunnen opstaan uit angst, onzekerheid en berusting – naar een nieuwe vitaliteit en naar een liefde die sterker is dan de dood. 

Pasen is een uitnodiging aan ons allemaal om niet gebukt te gaan onder wat er mis is gegaan in de kerk en niet verlamd te raken door het kwaad in deze  wereld, maar om het te betreuren en dan op te staan als mensen die delen in de nieuwe leven van de Verrezene. In deze paashouding kunnen we hoop op leven brengen in deze door crisis geteisterde wereld, door onze gebeden en door onze daden.
Ik wens u een gezegende Paastijd toe als een tijd van een nieuw begin, zodat u als christen oprecht en vol hoop uw weg kunt gaan in een wereld die een beroep op u doet.

 Anselm Grün

beeld: wikipedia

vertaling: redactie deroerom.nl