Het leerzame experiment van de Duitse ‘Synodaler Weg’

Al voor het wereldwijde synodale proces 2021-2023, was de Duitse kerk begonnen met een Synodaler Weg. Met enige regelmaat klinkt er scherpe kritiek. Wat is er aan de hand? Jos Moons verdiepte zich erin. 

Aan het begin van deze eeuw werd ook Duitsland opgeschrikt door kerkelijk misbruik en een doofpotcultuur. Zoals past bij de de Duitse volksaard, wilden de bisschoppen het probleem gründlich aanpakken. Ze zochten de fout niet alleen in de verwrongen persoonlijke moraal van de daders, maar ook in de kerkelijke machtsstructuur waarin een bisschop nauwelijks verantwoording hoeft af te leggen. De theologie versterkt deze neiging alleen maar: de bisschop is gezalfd tot leider en staat dus ‘boven’ zijn mensen. Daarmee ligt een doofpotcultuur eigenlijk voor de hand. Om dit te doorbreken zetten de Duitse bisschoppen in op transparantie en inspraak. Zo werd in 2019 de Synodaler Weg geboren.

Kritiek op de ‘Synodaler Weg’

Bij tijd en wijle klinkt er scherpe kritiek, ook uit de mond van paus Franciscus. In feite gaat het over drie zaken…..

lees het volledige artikel op igniswebmagazine.

beeld: https://www.synodalerweg.de/fileadmin/Synodalerweg/bildmaterial/Synodalversammlung-IV-2022/SV-IV-10-09-2022/_DSC8047.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *