Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand

Het is voor het eerst dat wetenschappers zo gedetailleerd de vinger leggen op de oorzaken van de achteruitgang van vogels. De intensieve landbouw is veruit de grootste schadepost, op enige afstand gevolgd door verstedelijking. Afgelopen vier decennia zijn de populaties weidevogels meer dan gehalveerd, constateert het team van meer dan vijftig wetenschappers onder Franse leiding. 

Maar ook trek- en bosvogels en soorten die afhankelijk zijn van wormen en insecten worden zwaar geraakt door de landbouw. ‘Dat is dus de overweldigende meerderheid van de alledaagse vogels’, noteert de groep droogjes.

Als oorzaak wijzen de wetenschappers vooral op het gebruik van pesticiden en kunstmest door boeren. Daardoor neemt het aantal insecten, larven en wormen af. ‘Terwijl ongewervelden voor veel vogels een belangrijk deel zijn van de voeding. Bij 143 van de 170 vogelsoorten die we bestudeerden, zijn ze vooral cruciaal tijdens het broedseizoen.’

klimaatverandering

Stadsvogels namen met ruim een kwart af. Vooral vogels die tussen de bomen leven en vogels die afhankelijk zijn van insecten, zijn hier de dupe. 

Klimaatverandering heeft opvallend genoeg nauwelijks effect…..

Lees het volledige artikel in de Volkskrant

beeld: ANW Algemeen Nederlands Woordenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *