Nieuwe podcast over de rozenkrans bidden: ‘Je bemediteert het evangelie’

INTERVIEW

 Bidden met de rozenkrans, is dat niet ouderwets? Volgens de Jezuïet Nikolaas Sintobin van de website biddenonderweg.org niet. Hij maakte een podcastserie rond deze vorm van gebed.

Sanne Gerrits in het Nederlands Dagblad

Elke gelovige heeft zijn eigen manier van bidden, de een is graag een moment stil, de ander heeft hele gesprekken met God, zegt pater Nikolaas Sintobin. Hij is Jezuïet, een religieuze orde geïnspireerd door Ignatius van Loyola. ‘Wij maken podcasts waarin we de Ignatiaanse gebedswijze uitoefenen. Daarbij duiken wij heel beschouwend met al onze zintuigen in een bijbelverhaal of gebed. Zo hebben wij een serie over het leven van Jezus, met muziek en geluidseffecten om het verhaal zelf te beleven, als een ontmoeting.’ En nu dus ook een serie over het bidden met de rozenkrans. De podcast geeft eerst uitleg over het gebed, waarna er in opvolgende uitzendingen daadwerkelijk gebeden wordt, met Bijbelverzen en meditatieve muziek.

Het repetitieve gebed, waarbij mensen een gebedssnoer door hun handen laten gaan en het ‘onze Vader’ en het ‘wees gegroet’ bidden, zal Sintobin zeker niet ouderwets noemen.

‘Het traditionele katholieke gebed is heel populair wereldwijd, ook in Nederland. Ik kan daar geen cijfers op plakken. Maar mensen van allerlei leeftijden gebruiken de rozenkrans. Het zijn echt niet alleen de oude vrouwtjes die vanuit hun stoel zo bidden. En ik heb de indruk dat dit gebed de laatste jaren eerder terugkomt dan verdwijnt.’

lees meer over deze podcast

L

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *