Duitse theoloog verwacht synodale “competitie van de beste ideeën”

“Er zijn andere modellen”

Thomas Söding sprak hoop uit met het oog op de Wereldsynode. De theoloog uit Bochum die een van de door de paus benoemde synode-adviseurs is, roept op tot “nieuwe ideeën en structuren” tegen de kerkelijke crisis. Hij is vice-voorzitter van het ZdK, het Duitse verband van lekenkatholieken. In het Duitse synodale pad ziet de ZdK Vice hiervoor echter maar één mogelijk model.
“De kerk is er slecht aan toe. Ze heeft nieuwe ideeën en nieuwe structuren nodig”, zei de vice-voorzitter van het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK) tegen het Münster online portaal kirche-und-leben.de (zaterdag): “Het is belangrijk Bij elkaar blijven, maar stilstaan ​​is dodelijk.”

Söding optimistisch over de wereldsynode

De theoloog voegde toe dat hij hoge verwachtingen had van de komende wereldsynode, waarvoor hij was aangesteld als adviseur: “Ik ben optimistisch dat, ondanks alle pogingen om die te blokkeren, synodaliteit en gezamenlijke verantwoordelijkheid zullen worden geconsolideerd als een stilistisch kenmerk en structurele principe van de katholieke kerk.”

Uit zijn aanstelling blijkt dat er vraag is naar expertise uit Duitsland, voegde Söding eraan toe: “De Romeinse universele kerk is niet zwart, maar kleurrijk; het ‘Instrumentum laboris’, het voorbereidende document, heeft dat weer aangetoond.” Ook al zouden critici vaak anders beweren, de hervormingskwesties die in Duitsland worden besproken, zijn explosief en wereldwijd relevant.

Nieuwe vormen van overleg en besluitvorming

Ongeacht de concrete hervormingseisen, heeft de kerk “nieuwe vormen nodig om bekwaam advies en beslissingen te geven – en om de verantwoordelijkheid voor de beslissingen te nemen”, voegde de ZdK-vice-voorzitter toe, verwijzend naar het hervormingsproces in Duitsland: “De synodale weg is een model van hoe het werkt. Er zijn andere modellen. Als het goed gaat, ontstaat er een wedstrijd voor de beste ideeën.”

De theoloog omschreef zijn taak als adviseur zonder stemrecht als zodanig dat hij “verantwoordelijk was voor het analyseren van de debatten en het voorbereiden van de besluiten”: “Ik breng mijn kennis in als nieuwtestamenticus, als vicevoorzitter van de ZdK en de synodale weg Ik weet dat informatie en educatie nodig en mogelijk zijn.”

bron: domradio.de

Volg deze link om kennis te nemen van de visie van de Nederlandse synode-adviseur Myriam Wijlens te volgen (vanaf 17.36)

beeld: © Deutsche Bischofskonferenz/Kopp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *