Zetel van het dicasterie voor de geloofsleer
Blijf in dialoog
Opvolger van Luis Ladaria
Fernandez zal medio september kardinaal Luis Ladaria opvolgen als hoofd van het zogenaamde Dicasterie voor de Geloofsleer. De autoriteit beslist over leerstellige kwesties van de katholieke kerk en is een van de belangrijkste van de Romeinse curie. Ook is dit Dicasterie bevoegd tot een kerkelijk strafproces als een geestelijke wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik.
Fernandez zal echter niet persoonlijk de leiding hebben over dit gebied. “Dat lijkt me heel redelijk, gezien het feit dat ik geen specialist in kerkelijk recht ben, maar een theoloog”, zei hij. De taak blijft echter een hoge prioriteit en zijn nieuwe autoriteit zal deze met grote toewijding en veel werk aanpakken.
Blijf ook in contact met tegenstanders
Fernandez bevestigde dat hij ook in dialoog wilde blijven met de interne vijanden van de paus. “Ik ben altijd bereid om met deze groepen te praten om iets op te helderen”, zei de Argentijnse aartsbisschop Victor Fernandez in een interview met een online portaal: “Maar het zou nooit bij de paus of mij opkomen om onze macht te gebruiken om het leven moeilijk te maken voor anderen.”
Tegelijkertijd benadrukte Fernandez dat hij meer gewicht wilde geven aan het leergezag van paus Franciscus en niet altijd alleen maar naar eerdere pausen en hun uitspraken wilde kijken: “Soms krijg je de indruk dat reeds bekende theologische argumenten eindeloos worden herhaald. Het is alsof Franciscus zou niet bestaan, alsof hij niets had gezegd, alsof hij niets te zeggen had over de kwesties die op tafel liggen”, zei Fernandez: “Maar Francis heeft al zoveel bijgedragen!” De aartsbisschop noemde een “theologie in dialoog met het concrete leven van de mensen, met hun lijden, hun lotgevallen en hun hoop” bijzonder belangrijk.
Priesters verboden contact met minderjarigen
Kort nadat hij in juni 2018 aantrad als aartsbisschop van La Plata in Argentinië, werd de strafzaak tegen een van misbruik beschuldigde priester heropend. “Ik vroeg de priester om elk contact met minderjarigen te vermijden, en een paar maanden later dat hij zijn priesterambt niet langer in het openbaar uitoefent. We stuurden hem zelfs naar een Caritas-faciliteit, waar een dokter hem onderzocht.”
In 2019 zou de beschuldigde priester aan arrestatie door de politie zijn ontsnapt door zelfmoord te plegen. “Dat was het moeilijkste jaar van mijn leven”, zei de aartsbisschop. Vandaag zou hij “veel eerder veel drastischer maatregelen nemen”, ook al liep hij vooruit op de rechterlijke macht. Hij verdedigde de priester echter niet: “Toen de slachtoffers me vroegen of ik ze geloofde, zei ik altijd ja.”
Maak eerst kennis met het Duitse hervormingsproces
De toekomstige opperbewaarder van het geloof in het Vaticaan aarzelt nog steeds om een oordeel te vellen over de synodale weg. Hij is erg geïnteresseerd in het leren kennen van de eisen van het hervormingsproces van de katholieke kerk in Duitsland. Maar een oordeel wil hij op dit moment nog niet geven: “Ik woonde tenslotte 12.000 kilometer verderop en heb de verantwoordelijken nog niet gesproken.”
In een interview met het conservatieve Spaanse portaal “Infovaticana”, dat woensdag werd gepubliceerd, was de 60-jarige aartsbisschop van La Plata eveneens voorzichtig over het synodale pad. Tot nu toe heeft hij zich ook weinig beziggehouden met interne kerkelijke kwesties. Ondanks alle kritiek gaat hij er allereerst van uit dat er ook het nodige goeds is aan het Duitse debat.
Tegelijkertijd bleek in het interview dat hij principieel openstond voor de kerkelijke zegen van koppels van hetzelfde geslacht, iets wat ook veel katholieken in Duitsland willen. Als zo’n zegen zo is ontworpen dat er geen verwarring ontstaat over het essentiële verschil tussen man en vrouw, dan moet het worden onderzocht en bevestigd, zei Fernandez.
De 60-jarige Argentijn en voormalig aartsbisschop van La Plata volgt medio september kardinaal Luis Ladaria op als hoofd van het zogenaamde Dicasterie voor de Geloofsleer. Deze Vaticaanse autoriteit houdt zich bezig met leerstellige kwesties van de katholieke kerk en is een van de belangrijkste van de Romeinse curie.
bron: domradio.de
beeld: wikipedia