‘Artificial Intelligence en Vrede’

-thema van de 57e Werelddag van de Vrede

Door Edoardo Giribaldi

Het dicasterie voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling heeft op dinsdag 8 augustus een verklaring uitgegeven waarin de volgende boodschap van het thema van de Werelddag van de vrede wordt gepresenteerd, die zal gaan over “kunstmatige intelligentie en vrede”. Kunstmatige intelligentie “die zowel ontwrichtende mogelijkheden met zich brengt als ambivalente effecten”.

Dialoog openen

Het persbericht van het Vaticaan merkt op dat er: “opmerkelijke vooruitgang is geboekt op het gebied van kunstmatige intelligentie” en hoe deze “een snel toenemende impact hebben op menselijke activiteiten, het persoonlijke en sociale leven, de politiek en de economie”.

In deze context roept paus Franciscus op tot “een open dialoog over de betekenis van deze nieuwe technologieën.. Aangespoord wordt tot “waakzaamheid” bij het werken “zodat een logica van geweld en discriminatie geen wortel schiet in de productie en het gebruik van dergelijke apparaten, ten koste van de meest kwetsbare en uitgeslotenen”, zoals “onrecht en ongelijkheid voeden conflicten en tegenstellingen.”

Ten dienste van de mensheid

De Boodschap gaat ook in op de dwingende “noodzaak om het concept en het gebruik van kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier in zetten”, met als doel “de mensheid van dienst te zijn en bij te dragen aan ‘de bescherming van ons gemeenschappelijke huis’ (Laudato Si’) “. Daarom moet “”die ethische reflectie” uitgebreid worden naar de gebieden “onderwijs en recht”.

Tot slot stelt de boodschap: dat “de bescherming van de waardigheid van de persoon en de zorg voor een broederschap die effectief openstaat voor de hele menselijke familie onmisbare voorwaarden zijn voor technologische ontwikkeling om bij te dragen aan de bevordering van gerechtigheid en vrede in de wereld”. .”

Werelddag van de Vrede

Elke 1 januari, het Hoogfeest van Maria, Moeder van God, viert de Kerk de Werelddag van de Vrede. De herhaling werd ingesteld door paus Paulus VI in 1967, waarmee een lange traditie van boodschappen van de Heilige Vader in het leven werd geroepen die alle mensen aanspoorde om na te denken over belangrijke onderwerpen in verband met het werk aan vredesopbouw.

bron: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *