De Sint-Pietersbasiliek: ultramodern geluidssysteem

Altaar van de Biecht in de Sint-Pietersbasiliek

Op zondag 23 juli jl. de Werelddag voor Grootouders en Ouderen, is in de Sint-Pietersbasiliek een totaal vernieuwd geavanceerd digitaal audiosysteem in gebruik genomen.

Door Eugenio Bonanata

Het nieuwe geluidssysteem dat in de Sint-Pietersbasiliek is geïnstalleerd, heeft tot doel de kwaliteit van de dienstverlening aan de duizenden gelovigen en pelgrims die de basiliek dagelijks bezoeken, te verbeteren. De nieuwe audio-infrastructuur vervangt het analoge systeem dat bijna 25 jaar geleden werd aangelegd bij de viering van het Jubileum 2000.
Meer dan tachtig luidsprekers en een state-of-the-art digitaal systeem verbeteren de kwaliteit van het geluid en maken het volgen van stemmen en geluiden tijdens de vieringen tot een grotere belevenis.

Er komt geluid uit het altaar

“Het systeem zorgt voor een natuurlijkere deelname van de aanwezigen aan liturgische evenementen”, aldus de Italiaanse architect Carlo Carbone, die in opdracht van het projectteam de tests heeft uitgevoerd. De geluidsperceptie is ideaal en nauwkeurig, zonder de typische nagalm die men gewoonlijk hoort in een grote gesloten ruimte. Hij zegt: “het geluid lijkt altijd uit het altaar te komen, dat is toch het centrale punt van een vierin. Het systeem zorgt met name voor de activering van de luidsprekers met een progressieve en zeer kleine vertraging, in de orde van milliseconden.

Surround-geluidseffect

De technische upgrade is het resultaat van een grondig akoestisch onderzoek van de basiliek. Het nieuwe systeem is de afgelopen tien maanden geïnstalleerd met medewerking van het technische team van de Dicasterie voor de Communicatie, de technische dienst van de Sint Pieter en Bose Professional.

De upgrades

Kardinaal Mauro Gambetti, de aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek, beschreef het project als “een geweldige teaminspanning, een prachtige synergie” die experts uit verschillende gebieden samenbrengt. De werkzaamheden vonden vaak plaats in de avonduren, nadat de basiliek was gesloten voor het publiek, wat leidde tot een flinke opruimactie.
Eerst moest de bedrading onder de vloer die zich de afgelopen zeventig jaar had opgehoopt, worden verwijderd. De oude bedrading is vervangen door glasvezelkabels die de signaaloverdracht en het beheer van het systeem zelf enorm vergemakkelijken.
Geluidstechnici leggen uit dat met het nieuwe digitale systeem verschillende geluidsopstellingen kunnen worden gekozen op basis van de viering. Er zijn ongeveer twintig beschikbare gebieden en ze kunnen ook tegelijkertijd worden ingeschakeld.
Vanuit audioperspectief is het alsof elke “omgeving” een soort audiovisuele productiestudio is die op natuurlijke wijze aansluit bij het televisie- en radio-omroepsysteem.

bron: Vatican News

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *