Australische aartsbisschop wil getrouwde Aboriginals tot priester wijden

‘We hebben al getrouwde priesters’

De aartsbisschop van Brisbane, Mark Coleridge, wil getrouwde Aboriginalmannen tot priester wijden. Met deze eis baseert hij zich op de tekst van het slotdocument van de Amazone-synode van 2019.

CathNews, het nieuwsportaal van de Australische bisschoppenconferentie, citeerde Coleridge maandag uit een interview met de krant “The Australian” waarin hij zei dat er alleen als wordt toegestaan dat gehuwde inheemse kandidaten gewijd zouden kunnen worden, er kans is om deze mensen te rekruteren voor het priesterschap.
De eeuwenoude kerkelijke regeling van het verplichte celibaat voor priesters zal “zeer waarschijnlijk” uiteindelijk door het Vaticaan worden gewijzigd.

steun van Darwins bisschop Charles Gauci

De West-Australische senator Patrick Dodson, een leider van de Aboriginals, is de enige inheemse man in Australië die ooit katholiek priester is geworden, zei Coleridge; en hij verliet het priesterschap na relatief korte tijd. De aartsbisschop vervolgde: “We hebben al getrouwde geestelijken.” Sommige nl. van degenen die uit andere kerken kwamen, zijn getrouwde mannen.
Volgens The Australian kreeg Coleridge steun van Darwins bisschop Charles Gauci. Bij de Aboriginals is het belangrijk om de cultuur te respecteren. Gauci wees erop dat paus Franciscus zich open heeft getoond voor het wijden van gehuwde mannen in bepaalde situaties.
Hij zelf zou bereid zijn om deze kwestie te bespreken als deze aan de orde zou komen op de komende Wereldbisschoppensynode in het Vaticaan, zei de bisschop. Ongeveer 30 procent van de inwoners van het Northern Territory met als hoofdstad Darwin zijn Aboriginals.

Slotdocument van de Amazone-synode

In haar slotdocument bepleitte de Amazone-synode van 2019 uitzonderingen op het verplichte celibaat gezien het tekort aan priesters in afgelegen regio’s. De bisschoppen en deelnemers riepen ook op om verder na te denken over de toelating van vrouwen tot het diaconaat en meer waardering voor inheemse tradities in de kerk.

In zijn brief aan de Amazone-synode verzette paus Franciscus zich niet tegen het eindrapport van de synode over de versoepeling van het celibaat, maar hij onderschreef het evenmin.

celibaat

Het woord “celibaat” komt van het Latijnse woord caelebs, wat ongehuwd betekent. De term “celibaat” beschrijft dat wordt geëist van priesters en monniken van tal van religies van het afzien van elke vorm van seksuele activiteit. De reden die voor het celibaat wordt gegeven, is in de eerste plaats dat Jezus Christus zelf celibatair was en het celibaat aanbeveelt “ter wille van het koninkrijk der hemelen” voor hen “die het kunnen vatten” (Mt 19,12).

bron: CathNews/Domradio

beeld: https://cathnews.com/Archbishop-Mark-Coleridge-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *