Toekomstige kardinaal berispt kerkelijke partijpolitiek in Polen

“Politiek hoort niet op de preekstoel”

Bij de officiële start van de verkiezingscampagne in Polen bekritiseerde de toekomstige kardinaal Grzegorz Ryś de politieke opstelling in de Kerk. Volgens de aartsbisschop van Łódź moeten priesters terughoudend zijn. Ze mogen het abortusbeleid bekritiseren.

Ryś zei tegen het Poolse persbureau PAP: “Politiek hoort niet thuis op de preekstoel. Het is onaanvaardbaar om rechtstreeks steun te betuigen aan deze of gene partij.” 
Op de vraag van het persbureau wat de rol van de katholieke kerk is in de verkiezingscampagne, antwoordde de aartsbisschop van Łódź dat het allemaal afhangt van hoe men de kerk definieert.

“Als kerk het geheel van de gedoopten betekent, het Godsvolk, dan hebben leken het recht om deel te nemen aan het politieke leven, dat is duidelijk. Alle gedoopte leken hebben het recht om de wereld vorm te geven volgens hun overtuigingen,” zei Ryś. Ook hij zelf heeft als pastor stemrecht volgens zijn politieke overtuiging. “Aan de andere kant heb ik niet het recht om deel te nemen aan het directe politieke handwerk. Dat is duidelijk en gaat op voor alle geestelijken.”
Volgens aartsbisschop Ryś hebben geestelijken wel het recht zich uit te spreken over politieke kwesties als deze van morele aard zijn.

Als voorbeeld noemde hij de kritiek van Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury, op het Britse migratiebeleid. Welby was niet betrokken bij politiek, maar gaf een morele beoordeling van een politiek thema.

De kerk moet streven naar sacramentele eenheid

Ryś verwees ook naar een passage in de dogmatische constitutie “Lumen Gentium” van het Tweede Vaticaans Concilie, die zegt: “In Christus is de Kerk als het ware het sacrament, dat wil zeggen een teken en instrument voor de meest intieme eenheid” met God en voor de eenheid van de hele mensheid.”

“Tijdens het verkiezingsseizoen moeten vooral onthouden dat de kerk er niet is om bestaande politieke polarisaties te verergeren of nieuwe te creëren”, zei de toekomstige kardinaal. “De kerk gaat over het bouwen aan eenheid. Zo hebben we onszelf gedefinieerd in Vaticanum II. Maar soms denk ik dat het gewoon lijkt alsof.’

Politieke adviezen door geestelijken taboe

Dienovereenkomstig acht Ryś het ook ontoelaatbaar voor geestelijken om hun eigen politieke opvattingen te uiten. Ze mogen niet het risico lopen een “muur” op te trekken tussen henzelf en degenen die een dienst bijwonen aan wie ze de communie geven of biecht horen.  In plaats daarvan beveelt hij “priesterlijke ascetisme” aan en noemt pauselijke bedevaarten het model, waarbij ook een dialoog met politici wordt aangegaan die men anders liever niet zou ontmoeten. “In pauselijke liturgieën komt het niet voor dat politici toespraken houden. Ze begroeten en nemen afscheid – dat is alles.”

Politici spreken alleen in kerken onder strikte regels

Ryś verwees daarmee ook naar de aanwezigheid van politici van de nationaal-conservatieve PiS tijdens kerkdiensten en verwees naar een bijeenkomst van het Poolse episcopaat, die politici waarschuwde de kerk niet in hun sfeer te betrekken.
Als je politici in een kerk wilt laten spreken, zegt Ryś, dan “lang voor of na de dienst, niet tijdens de mis en niet in het heiligdom, maar liefst zonder microfoon en alleen in het zijgebied – en dan alleen na nauwkeurig overleg”.

Kritiek op abortusbeleid op beurzen geen politieke inmenging

Aan de andere kant verdedigde de toekomstige kardinaal ook geestelijken die tijdens de dienst herinnerden aan het standpunt van de Kerk over abortus. Het gaat hier niet om politieke inmenging. “De leer van de Kerk over abortus is duidelijk en er is geen mogelijkheid voor leerstellige verandering. Het werd definitief en onfeilbaar verkondigd door paus Johannes Paulus II,” verduidelijkte Ryś.

Ten slotte herinnerde aartsbisschop Ryś ook “aan de verantwoordelijkheid van de Kerk om vrouwen en gezinnen te begeleiden van zwangerschap tot bevalling en daarna. De Kerk neemt deze ‘grote verantwoordelijkheid’ in veel opzichten waar”.

Katholieke Kerk in Polen

De rooms-katholieke kerk heeft van oudsher grote invloed gehad in Polen. Bijna 90 procent van de 33 miljoen burgers behoort ertoe. De laatste jaren heeft de kerk echter haar reputatie verloren, vooral bij de jongere generatie. In de hoofdstad Warschau koos slechts 29 procent van de leerlingen van de bovenbouw dit schooljaar voor het vak katholieke godsdienst. Volgens de bisschoppenconferentie woonde in 2021 28,3 procent van de katholieken in het hele land de zondagsmis bij.

Bron: Domradio
beeld:

Processie in Polen/ © Dariusz Banaszuk ( shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *