Pausreis naar Mongolië

“Ik wil ‘nobele, wijze’ mensen van Mongolië leren kennen”

Paus Franciscus wil cultuur en religie in Mongolië leren kennen. Hij wilde dat hij op de reis, die donderdag begint, een “nobel, wijs volk met veel religieuze tradities van dichtbij zal ontmoeten”, dat zei Franciscus zondag na het middaggebed op het Sint-Pietersplein. De katholieke kerk in Mongolië is klein in aantal, maar levend in geloof en groot in barmhartigheid.

interreligieuze ontmoeting 

Naast ontmoetingen met vertegenwoordigers uit de politiek, de samenleving en de kerk zal hij in Ulan Bator een sociaal centrum inwijden. Op zondag 3 september zal eveneens een oecumenische en interreligieuze bijeenkomst en later een Heilige Mis plaatsvinden in de Mongoolse hoofdstad. Op maandag 4 september vliegt de paus terug naar Rome.

Jonge en kleine kerk

De katholieke kerk in Mongolië is een van de kleinste en jongste ter wereld. Nog geen 1.500 mensen behoren tot de religieuze gemeenschap.
Bij een volkstelling uit 2020 omschreef ongeveer 60 procent van de 3,4 miljoen inwoners zichzelf als religieus, van wie bijna 90 procent boeddhist was. Elementen van het traditionele sjamanisme worden soms gecombineerd met andere religies.

Programma van de pauselijke reis naar Mongolië

Donderdag 31 augustus 2023, Rome – Ulaanbaatar
18.30 uur: Vertrek vanaf de luchthaven Rome Fiumicino naar Ulaanbaatar
Vrijdag 1 september 2023, Ulaanbaatar
10:00 (04:00 CEST): Aankomst en welkomstceremonie op de internationale luchthaven Genghis Khan in Ulaanbaatar
Zaterdag 2 september 2023, Ulaanbaatar
09:00 (03:00): Officiële welkomstceremonie op het Sukhbaatar-plein in Ulaanbaatar

Paus’ reis naar Mongolië met bijbedoelingen?

Wellicht is het versterken van de band met een van de jongste en kleinste kerken ter wereld niet het enige doel van de reis. De paus heeft vaak landen bezocht waar christenen een minderheid vormen – of het nu in de poolcirkel, in de Verenigde Arabische Emiraten of in Kazachstan is. 

Katholieken zijn duidelijk in de minderheid

Het aantal katholieken in het Oost-Aziatische land is indrukwekkend; indrukwekkend klein. Iets minder dan 1.500 mensen behoren tot het kerkgenootschap. Er zijn geen bisdommen of zelfs maar een bisschoppenconferentie, maar sinds vorig jaar is er wel een kardinaal, de Italiaan Giorgio Marengo Hij leidt de Apostolische Prefectuur Ulaanbaatar, opgericht in 2002, een kerkelijk administratief district dat wordt beschouwd als de voorloper van een bisdom.

Franciscus wil de weinige katholieken en buitenlandse missionarissen, evenals de twee plaatselijke priesters, bemoedigen met zijn bezoek – ook tegenover de staat.
Vooral christelijke kerken hebben het niet altijd gemakkelijk met speciale visa en verblijfsvergunningen voor buitenlandse missionarissen. De noodzakelijke registratie voor religieuze groeperingen en instellingen is soms langdurig en lastig.

Franciscus en zijn reizen naar Azië

Deze Mongoliëreis past perfect in een soort pauselijke reisstrategie in Azië. Franciscus beschouwt het grootste continent qua oppervlakte en bevolking als een christelijke (katholieke) regio van de toekomst. Na bezoeken aan Zuid-Korea (2014), de Filippijnen (2015), Myanmar (2017) en Thailand en Japan (2019) zou Franciscus min of meer halverwege de Volksrepubliek China zijn rondgereisd met een bezoek aan Mongolië.

Een bezoek aan Peking wordt momenteel als uitgesloten beschouwd, maar met zijn reis kan de paus het mediawereldpubliek op zijn minst tijdelijk richten op het onderwerp religie en haar vredesopbouwende taak in de regio.

‘Vorig jaar heb ik Kirill niet kunnen ontmoeten’

Het stichten van vrede is bijzonder belangrijk voor Franciscus in Oekraïne. In Rusland, het andere grote buurland Mongolië, is er in deze kwestie een belangrijke contactpersoon voor de paus: de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill I, een belangrijke bondgenoot van Vladimir Poetin in zijn agressie oorlog.

Na een videogesprek gekenmerkt door spanning en een geannuleerde ontmoeting tussen de twee in Jeruzalem vorig jaar lijken de religieus-diplomatieke contacten tussen Moskou en het Vaticaan weer te intensiveren.

Het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Patriarchaat bezocht het Vaticaan verschillende keren en sprak met zijn collega’s op het Staatssecretariaat. Onlangs reisde de pauselijke vredesgezant, kardinaal Matteo Zuppi, naar Moskou en ontmoette daar Kyrill

Nieuwe start voor een ontmoeting?

Allemaal voorboden van een aanstaande ontmoeting van de twee kerkleiders? Meest recentelijk heeft de paus aangegeven dat hij graag zo’n ontmoeting met Kyrill zou willen. Afgelopen weekend berichtten twee Russische staatspersbureaus nieuwe speculaties. Volgens een vermeende tussenpersoon zou Franciscus een ontmoeting over ongeveer zes weken hebben voorgesteld op een luchthaven in Moskou – op de heen- of terugvlucht van de reis naar Mongolië. Tot nu toe is er geen bevestiging van het Vaticaan.

Eigenaardigheden tijdens de reis naar Mongolië

Dit punt is niet terug te vinden in het officiële reisprogramma van Mongolië, maar er zijn zeker bijzondere kenmerken. In plaats van de gebruikelijke vroege ochtend zal het pauselijke vliegtuig op de avond van 31 augustus vanuit Rome vertrekken. De officiële aankomst in Mongolië is om 10.00 uur lokale tijd.

Meestal ontmoet de paus dan de politieke en/of kerkelijke leiders van het gastland. Afgezien van een korte welkomstceremonie op de luchthaven, staat er op de eerste reisdag geen enkel item op de lijst.

Deze vrij ongebruikelijke planning zou erop kunnen wijzen dat de paus graag ruimte willen houden voor een mogelijke tussenstop in Moskou.

In februari 2016 werd Franciscus de eerste paus die een Russisch-orthodoxe patriarch ontmoette. De historische ontmoeting met Kirill vond plaats op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana.

Het Vaticaan en het Patriarchaat hadden de bijeenkomst ongeveer een week eerder aangekondigd. Het was daar ook een tussenstop – Francis was op weg naar Mexico. In het oorspronkelijk door het Vaticaan uitgegeven reisprogramma werd deze ontmoeting aanvankelijk ook niet vermeld.

bron: domradio/vatican news

beeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *