Iets vrouwelijks naast God wordt noodzaak als het vrouwelijke in God wordt verdrongen

ANALYSE

>LEES OOK Museumbezoekster gearresteerd na omver schoppen godinnenbeeldjes. ‘Alles moet kapot’

LEES OOK Harriët (81) vertrapte de Asjerabeeldjes in het Bijbels Museum. ‘Hopelijk komt het tot een rechtszaak’

 Beeldjes van de godin Asjera werden vertrapt uit protest tegen de ‘afgoderij’ in het Bijbels Museum. Maar de afwijzing van het ‘vrouwelijke goddelijke’ naast God keert als een boemerang naar christenen terug. Het stelt de steeds urgentere, maar nog veelal verdrongen vraag naar het vrouwelijke van God.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

De honderden Asjera-beeldjes uit de expositie van het Bijbels Museum hebben de afgelopen dagen nogal wat christelijke tongen losgemaakt. ‘Afgoderij’, klonk het. Of minstens ‘geflikflooi’ ermee. Nogal ‘onwetenschappelijk’ bleek het kunstwerk uiteindelijk ook. En juist helemaal niet zo ‘feministisch’ als de kunstenares en anderen zo graag zouden willen. Het stond allemaal uitgebreid in deze krant te lezen.

Een vrouw vertrapte een flink aantal van de beeldjes vlak voordat de tentoonstelling ten einde liep. ‘Kennelijk mag het vrouwelijke goddelijke er niet zijn’, zei kunstenares Marieke Ploeg in Trouw. Dat stemde haar droevig.

moeder

Maar waarom moet de kunstenares dat ‘vrouwelijke goddelijke’ buiten de ene God van Israël zoeken? De bijbelse en christelijke traditie geven juist aanleiding te denken dat het vrouwelijke goddelijke binnen God gedacht en gevonden kan worden.

Zelfs de – door enkel celibataire mannen geschreven – Catechismus van de Katholieke Kerk uit 1992 erkent dat, al is het in kleine lettertjes. ‘God is geenszins als het beeld van de mens. Hij is noch man, noch vrouw. Hij is zuiver geest, in wie geen plaats is voor verschil in geslacht’, zegt de catalogus van de katholieke geloofsleer in paragraaf 370. God is dus geen man. Daarna spreekt de Catechismus over ‘de oneindige volmaaktheid van God: die van een moeder en die van een vader en echtgenoot’.

Dit komt allemaal niet uit de lucht van Rome vallen. In de voetnoten bij de paragraaf verwijst de Catechismus naar enkele van de bijbelverzen die God als vrouw en moeder voorstellen (Jesaja 49 vers 14-15, 66 vers 13, Psalm 131 vers 2-3).

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Beluister een fragment van Nieuwsweekend Radio 1 over dit thema.

beeld: https://www.ancient-origins.es/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *