De straf die geen straf is. Kardinaal die 14-jarig meisje misbruikte mag gewoon stemmen in een conclaaf

ANALYSE

 De Franse kardinaal Jean-Pierre Ricard gaf toe als 43-jarige priester seksueel contact te hebben gehad met een 14-jarig meisje. Hij blijkt te zijn gestraft door het Vaticaan. Maar die straf is opvallend mild. Zo mag hij bij een volgend conclaaf gewoon meestemmen. Het stelt opnieuw vragen bij de wijze waarop het Vaticaan met misbruikzaken omgaat.

Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

ROME

Het nieuws sloeg in november 2022 in als een bom. De gepensioneerde aartsbisschop van Bordeaux Jean-Pierre Ricard biechtte – niet geheel vrijwillig – op dat hij zich 35 jaar geleden ‘op een verwerpelijke manier’ heeft gedragen tegenover een veertienjarig meisje. Hij was toen pastoor in Marseille. Volgens Ricard heeft zijn handelen ‘ernstige en blijvende gevolgen voor deze persoon’ gehad.

geheim en mild

Nu blijkt dat het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer – het departement dat niet alleen over de doctrine waakt maar ook misbruik door geestelijken beoordeelt en berecht – afgelopen voorjaar al een veroordeling heeft uitgesproken over de inmiddels 79-jarige kardinaal.

Het nieuws over de veroordeling lekte vorige week via de Franse linkse krant Libération uit. En de katholieke krant La Croix wist het nieuws woensdag te bevestigen.

Niet alleen werd de veroordeling geheim gehouden, zij is ook opvallend mild. Ricard mag vijf jaar lang geen openbare priesterlijke taken vervullen. De eucharistie mag hij slechts in zijn eentje vieren, of in het bijzijn van maximaal een andere persoon. ….

Tenslotte springt in het oog dat Ricard alle kardinaalsrechten gewoon behoudt en tot zijn 80e verjaardag, op 25 september 2024, gewoon mag meestemmen in een eventuele pausverkiezing.

vuist

Deze zaak legt opnieuw het volstrekte gebrek aan transparantie inzake misbruikzaken in het Vaticaan bloot. Waarom worden veroordelingen niet publiekelijk bekend gemaakt? Wie stelt de zwaarte van de veroordeling vast en wat zijn daarvoor de criteria? Kardinaal Ricard was nota bene jarenlang zelf lid van het Dicasterie voor de Geloofsleer dat de veroordeling uitsprak. Hoe onafhankelijk waren de personen die tot deze milde veroordeling kwamen? Antwoorden op deze vragen blijven in het Vaticaanse duister gehuld……

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

LEES OOK

Franse kardinaal erkent misbruik van 14-jarige. Nieuwe beerput in Franse Katholieke Kerk geopend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *