Schaamte en schroom bij Belgisch episcopaat na tv-programma over misbruik

– De Belgische bisschoppen hebben vandaag laten weten dat de eerste aflevering van het tv-programma Godvergeten, over seksueel misbruik in de katholieke kerk, “diepe indruk” op hen heeft gemaakt. Voor een uitgebreidere reactie wachten zij liever tot alle vier afleveringen van de documentairereeks op VRT Canvas zijn uitgezonden. 

“De uitzending maakt een diepe indruk door de authenticiteit van de verhalen, de ernst van de gepleegde feiten en de kwetsuren die ze veroorzaakten”, schrijven de bisschoppen in hun communiqué. “Bij deze verhalen passen schaamte en schroom, gekoppeld aan het duidelijke signaal dat voor misbruik geen plaats kan zijn in de samenleving en in de Kerk. We waarderen de slachtoffers voor de moed om met hun verhaal naar buiten te komen. We leven met hen mee en begrijpen hun boosheid en frustratie tot op vandaag.”
Het episcopaat van België zegt zich ervan bewust te zijn dat de vele feiten van seksueel misbruik onherstelbare schade hebben aangericht. “Wat de Kerk ook doet, zij kan hun trauma en leed niet ongedaan maken.” 

De eerste aflevering van Godvergeten werd dinsdagavond uitgezonden. Met 371.001 kijkers was het die avond het best bekeken programma op VRT Canvas.

Lees het volledige artikel op kro-ncrv.nl

door de term misbruik in te geven in de zoekfunctie van deze site kunt u meer lezen over ontwikkelingen in deze, internationaal (Red.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *