“Er komt niet veel naar buiten”

Ervaring van Emmanuel van Lierde, voormalig hoofdredacteur van het Vlaamse Tertio, volgt nu de Wereldsynode in Rome, een van zijn eerste impressies:

“De persconferenties bevatten meestal maar een paar rake zinnen. Omdat er aan de deelnemers van de synode gevraagd werd om discreet te blijven tegenover pers – even was er sprake van een zwijgplicht, maar zover is het niet gekomen –, lijkt er bij sommigen toch een duidelijke argwaan tegenover journalisten. ‘Transparantie blijft een moeilijke kwestie in de Kerk, terwijl openheid toch een kenmerk van synodaliteit zou moeten zijn.’

Als je voor een specifiek medium dagelijks nieuws en scoops moet brengen, is het inderdaad vervelend als er slechts algemeenheden worden verteld of als de lippen stijf op elkaar blijven. Je moet voor een langere tijd de dynamieken kunnen volgen, meerdere mensen informeel kunnen zien. Pas dan kun je je een zeker beeld vormen van wat er in een synode gebeurt.

Het is een bubbel op zich die voor extra volk en activiteiten in en om het Vaticaan zorgt, maar tegelijk gaat het leven in Rome gewoon zijn gangetje. De zon is nog altijd van de partij en dus ook de rijen toeristen. Velen weten niet dat er even verderop een synode plaatsvindt. Toeristen schrikken vaak als ze plots drukdoende fotografen en een groep bisschoppen zien opduiken. Wat is er gaande?…..”

bron en beeld: Kerknet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *