Kardinaal Müller verwacht niet veel van de Wereldsynode

“Vrijblijvende uitwisseling van meningen”

Paus Franciscus heeft ook een van zijn interne kerkcritici, kardinaal Gerhard Ludwig Müller, benoemd tot stemgerechtigde deelnemer aan de wereldsynode. Hij vermoedt echter dat hier tactische redenen achter zitten.

Kardinaal Gerhard Ludwig Müller verwacht alleen een relatief betekenisloze slotverklaring als resultaat van de wereldsynode in Rome. “De stemming op de synode heeft slechts een adviserend karakter; de hele gebeurtenis is een vrijblijvende gedachtewisseling”, zei Müller in een interview met het Duitse DPA in Rome.
“Uiteindelijk is het zo dat de paus, onder zijn vrienden, naar eigen wens een slotdocument publiceert. En daar kunnen we vragen bij stellen. Het zal onduidelijk blijven of Franciscus hier spreekt vanuit zijn pauselijke mandaat als hoofd van de kerk of gewoon als een soort vergaderleider die samenvat wat er op de synode is gezegd.”

Voormalig prefect van de Romeinse Congregatie voor de Geloofsleer

Müller was van 2002 tot 2012 bisschop van Regensburg en van 2012 tot 2017 prefect van de Romeinse Congregatie voor de Geloofsleer. Daarna werd zijn ambtstermijn niet langer verlengd door paus Franciscus, en daarom wordt de relatie tussen de twee als gespannen beschouwd. Niettemin benoemde de paus Müller tot deelnemer aan de wereldsynode. “Dat verraste me een beetje”, gaf Müller toe. “Ik behoor niet tot de favoriete vriendenkring van de paus. Maar bij de leiding van de synode kunnen heel andere motieven een rol hebben gespeeld. Misschien wilden ze de indruk van eenzijdigheid vermijden.”

bron: Domradio.de

beeld: kath.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *