Kerstmis 2023: Licht van Bethlehem schijnt te midden van de duisternis van de geschiedenis

Francesco Patton, OFM, Custos van het Heilige Land

De geboorte van Jezus is het krachtigste teken en de krachtigste boodschap van hoop in een wereld die verduisterd wordt door de schaduwen van angst en onzekerheid. Voor Kerstmis 2023 heeft Radio Vaticaan religieuze leiders en hoofden van christelijke liefdadigheidsorganisaties gevraagd om hun reflecties over het thema: “De geboorte van de Heer is de geboorte van vrede.” De boodschap van vandaag komt van Pater Francesco Patton, OFM, de Franciscaanse Custos van het Heilige Land

Beste vrienden, dit jaar is de Grot van Bethlehem leeg, net als de straten en pleinen van de stad. Toen Maria en Jozef zich wilden laten inschrijven, was er niet eens een kamer voor hen.
Tegenwoordig zijn alle kamers in Bethlehem beschikbaar, wachtend op het einde van de oorlog, op de terugkeer van de pelgrims, op de verlichting en de stemmen van feestelijke kinderen om de straten van de stad weer op te fleuren. Gedurende deze tijd hebben velen gevraagd of we Kerstmis hebben geannuleerd. We hebben Kerstmis niet geannuleerd, omdat Kerstmis al heeft plaatsgevonden en godzijdank kan niemand het annuleren.

Kerstmis bestaat uit het feit dat de Zoon van God voor eens en voor altijd onze geschiedenis is binnengegaan, Zichzelf tot één van ons heeft gemaakt, aan ons is gegeven, betekenis aan ons leven heeft gegeven en ons daardoor heeft gered.

We kunnen ons midden in de ergste en moeilijkste situaties bevinden, midden in de duisternis van de geschiedenis, we kunnen ons midden in de duisternis van oorlog en haat bevinden, en toch, zelfs als de duisternis het licht niet ontvangt , het licht blijft schijnen en kan niet worden gedoofd.

Integendeel, hoe meer we ondergedompeld raken in deze nacht, persoonlijk en collectief, hoe meer we het licht nodig hebben om te schijnen.

En we hebben het licht nodig om zich vanuit deze grot overal te verspreiden, om de hoop op een nieuwe wereld levend te houden, gered dankzij de geboorte van dit kind, Jezus, Emmanuel, God met ons.

Laten we tijdens deze Kerst, verstikt door de duisternis van haat en oorlog, knielen voor de lege kribbe waarin Maria het Kind Jezus legde nadat ze Hem had gebaard en Hem in doeken wikkelde, en laten we ons het gebed van Sint-Jan eigen maken. Johannes Paulus II:

Droog de tranen van kinderen, o kind Jezus. Streel de zieken en de ouderen, spoor de mensen aan hun wapens neer te leggen en elkaar te omhelzen in een universele omhelzing van vrede. Nodig de volkeren uit, O barmhartige Jezus, om de muren neer te halen die zijn opgetrokken door ellende en werkloosheid, door onwetendheid en onverschilligheid, door discriminatie en intolerantie.

Jij bent het, o goddelijk kind van Bethlehem, die ons redt en ons bevrijdt van de zonde. Jij bent de ware en enige Verlosser waar de mensheid zo vaak naar tast. God van de vrede, geschenk van vrede voor de hele mensheid, kom en leef in het hart van elke persoon en elke familie. Wees Gij onze vrede en onze vreugde. Amen.

Vrolijk kerstfeest vanuit Bethlehem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *