Klimaatbedevaart begonnen

door KEUZE REDACTIE

1.400 kilometer naar Glasgow

Eind oktober vindt in Glasgow de Wereldklimaatconferentie plaats. Dat is de reden voor de vijfde Oecumenische Bedevaart, die begon met een dienst in Zielona Gora, Polen. 

Afgelopen weekend begon de 5e Oecumenische Bedevaart voor Klimaatrechtvaardigheid. De tocht van ruim 1450 kilometer gaat door Polen, Duitsland, Nederland en Engeland naar Glasgow in Schotland. Daar begint op 31 oktober de Wereldklimaatconferentie.

De pelgrims vertrokken zaterdag met de zegen van de Poolse Katholieke Bisschoppenconferentie, de Evangelische Kerk in Polen en de Bisschop van de Evangelische Kerk in Berlijn en Brandenburg, Christian Stäblein. De 30 pelgrims uit Polen en de Bondsrepubliek willen Glasgow in 77 dagen bereiken.

Geen terugkeer naar een zorgeloos leven

De milieubisschop van de Protestantse Kerk in Polen, Waldemar Pytel, en de milieubisschop van de Katholieke Kerk in Polen, Tadeusz Litynski, verklaarden in een gezamenlijke brief aan paus Franciscus dat de wereldklimaatconferentie in Glasgow een beslissende stap moet zijn in de richting van het behoud van de schepping.

De organisatoren benadrukten dat ook na de coronapandemie onmogelijk zou moeten zijn om terug te keren naar een zorgeloos leven. Het “oude normaal” wordt gekenmerkt door een overmatig gebruik van hulpbronnen, een dramatische, zij het stille, miljoenvoudige uitsterving van planten en dieren, evenals een drastische klimaatcrisis.

De 5e Oecumenische Bedevaart voor Klimaatrechtvaardigheid wordt ondersteund door protestantse regionale kerken, katholieke bisdommen en kerkelijke hulporganisaties. De tocht wordt georganiseerd door het Instituut voor Kerk en Samenleving van de Evangelische Kerk van Westfalen.

bron: domradio.nl

beeld:klimaatverbond.nl

lees ook de nieuwsbrief van de Groene Kerk