Zevenjarig actieplan Laudato Si’

oor Elise Ann Allen voor Crux Now

Paus Franciscus heeft met een videoboodschap tijdens een persconferentie een nieuw actieplan gepresenteerd ter uitwerking van de encycliek uit 2015, Laudato Si ‘,

Nu het speciale jaar van het Vaticaan gewijd aan de pauselijke eco-encycliek Laudato Si ‘ ten einde loopt, heeft het Vaticaan een zevenjarig actieplan gelanceerd.

In deze videoboodschap van 25 mei presenteerde paus Franciscus het actieplan, het ” Laudato Si ‘ Action Platform” , als een reis “waarin onze gemeenschappen zich op verschillende manieren zullen inzetten om volledig duurzaam te worden, in de geest van integrale ecologie.”

“Dit huis waar we wonen, lijdt al een hele tijd aan de wonden die we veroorzaken door onze roofzuchtige houding, waardoor we het gevoel krijgen dat we heersers zijn over de planeet en haar hulpbronnen, en we voelen ons gemachtigd om onverantwoord gebruik te maken van de goederen die God ons heeft gegeven, ‘zei de paus. Deze houding heeft een’ ongekende ecologische crisis veroorzaakt.

De coronavirus-pandemie, zei hij, heeft niet alleen de schade aan de planeet gebracht heeft ook een onevenredige impact gehad op de armen, wat illustreert dat ‘alles met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk is en dat onze gezondheid niet gescheiden is van de gezondheid van het milieu waarin we leven.”

“We hebben een nieuwe ecologische benadering nodig”, zei hij, en riep op tot een integrale menselijke ecologie “die niet alleen milieukwesties omvat, maar ook de mensheid in zijn geheel” en die “in staat is om te luisteren naar de roep van de armen en om zuurdesem te zijn. voor een nieuwe samenleving. “

Paus Franciscus zei dat de mensheid de plicht heeft jegens toekomstige generaties om egoïsme, onverschilligheid en “onverantwoordelijke” gewoonten te overwinnen, door de gelovigen te vragen de schepping te respecteren en “een levensstijl en een samenleving na te streven die eindelijk ecologisch duurzaam is”.

“We hebben de kans om een ​​betere toekomst voor iedereen mogelijk te maken”, zei hij, en hij vroeg katholieken over de hele wereld om op zeven verschillende niveaus bij het actieplan te worden betrokken: het gezin; parochies en bisdommen; scholen en universiteiten; ziekenhuizen; bedrijven en boerderijen; organisaties, groepen en bewegingen; en religieuze instituten.

Hij schetste ook zeven verschillende doelen voor het actieplan op basis van Laudato Si ‘ ,
– ‘ het antwoord op de kreet van de aarde,
– het antwoord op de kreet van de armen,
– de ecologische economie,
– de goedkeuring van een eenvoudige manier van leven,
– ecologisch onderwijs,
– ecologische spiritualiteit en
– betrokkenheid van de gemeenschap. “

De paus drong er bij mensen die actief zijn in alle sectoren van de samenleving op aan om “samen te werken”, en benadrukte dat “Alleen op deze manier kunnen we de toekomst creëren die we willen: een meer inclusieve, broederlijke, vreedzame en duurzame wereld.”

Pater Joshtrom Isaac Kureethadam, coördinator van het kantoor ‘Ecologie en schepping’ van de afdeling Integrale Menselijke Ontwikkeling van het Vaticaan, schetste de verschillende fasen in het implementatieproces, waarvan hij zei dat het een ‘synodaal proces’ zal zijn. Kureethadam zei dat de reden voor een zevenjarenplan gebaseerd is op de bijbelse betekenis van het getal zeven.

Het eerste jaar, zei hij, zal worden gewijd aan het plannen door middel van gemeenschapsopbouw, het delen van middelen en het opstellen van lokale actieplannen. De komende vijf jaar zullen in het teken staan ​​van concrete actie, terwijl het laatste jaar een “sabbatjaar” zal zijn gewijd aan “lof en dank aan God”, zei hij.

Dit proces kan alleen worden bereikt door partnerschap in de geest van het “synodale pad waartoe paus Franciscus de hele mensheid uitnodigt”, zei Kureethadam, zeggend dat de komende zeven jaar “een synodale reis zal zijn, samenwerkend”.

In zijn videoboodschap zei paus Franciscus dat “er hoop is” voor het milieu ondanks de aangerichte schade.
“We kunnen allemaal samenwerken, elk met zijn eigen cultuur en ervaring, elk met zijn eigen initiatieven en capaciteiten, zodat onze moeder aarde kan worden hersteld in haar oorspronkelijke schoonheid en de schepping opnieuw kan stralen volgens Gods plan”, zei hij. .

Op de vraag of paus Franciscus van plan is de COP26-top over klimaat van de Verenigde Naties bij te wonen, die gepland staat voor november in Glasgow, zei de Ghanese kardinaal Peter Turkson, hoofd van het Vaticaanse bureau voor integrale menselijke ontwikkeling: “We hopen en houden onze vingers gekruist. “
De uitnodiging is verzonden, zei Turkson, erop wijzend dat de oecumenische patriarch Bartholomeus I van Constantinopel, die een goede vriend is van paus Franciscus en de ecologische zorgen van de paus deelt, van plan is aanwezig te zijn.
Op dit moment is het plan om “de data te synchroniseren en er samen te zijn” met Bartholomew, zei Turkson, maar waarschuwde dat er niets in steen gebeiteld is en dat de plannen nog kunnen veranderen.

bron: Crux Now
beeld: Perszaal Vaticaan, wikipedia