Maatschappelijk actief, in de kerk op adem komen?

 

Maatschappelijk actief, in de kerk op adem komen?

Veel mensen zijn maatschappelijk actief; ze zetten zich in als vrijwilliger, doen aan mantelzorg, helpen hun buren of steunen vluchtelingen. Bieden geloofsgemeenschappen de gelegenheid om op adem te komen en de ervaringen te delen? Tijdens de werkdag op 31 januari 2014 met de titel ‘Elkaar op adem luisteren’ is er ruimte een aantal ervaringen te delen en te bespreken. Ook zullen Erik Borgman, Arjan Plaisier, Christa Anbeek en Wietske Verkuyl laten zien hoe we al doende, vierende en lerende de maatschappelijke ervaringen van mensen kunnen verbinden met de geloofsgemeenschap en de omgang met God. 

 

Als we het hebben over geloofsgemeenschappen, denken we meestal aan een kerkelijke gemeente of parochie, met ambtsdragers en een wekelijkse viering en activiteiten. Maar een geloofsgemeenschap kan ook ontstaan rondom specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld studenten of ouderen), maatschappelijke acties (diaconaat, voedselbanken, vluchtelingen) en allerlei vernieuwende, missionaire experimenten. Kunnen de mensen die in beide soorten geloofsgemeenschappen actief zijn, hun ervaringen met elkaar delen en zo richting geven aan hun dagelijks leven? Dit is nodig om om te kunnen gaan met de uitdagingen, verrassingen en breekbaarheid die zij ervaren in hun alledaagse bestaan, met teleurstellingen en verwachtingen, vreugde en verdriet, moedeloosheid en volharding. Met andere woorden: Bieden geloofsgemeenschappen de gelegenheid om op adem te komen en de ervaringen te delen, om dan weer de wereld in te trekken?

Tijdens de werkdag zullen we een aantal ervaringen op dit punt bekijken. Een aantal mensen is uitgenodigd om hun respectievelijke ‘praktijken’ te presenteren. De andere deelnemers krijgen de gelegenheid om daar vanuit hun eigen ervaringen op te reflecteren. Tijdens het afsluitende panelgesprek zal een viertal mensen hun licht laten schijnen op de relatie tussen de samenleving enerzijds en geloof en gemeente-zijn anderzijds. Het gaat daarbij niet zozeer om de vraag ‘wat kan de kerk voor de samenleving betekenen’, maar juist: ‘wat betekent de samenleving voor kerk en geloof’? In hoeverre kunnen we de maatschappelijke ervaringen van mensen verbinden met de geloofsgemeenschap en de omgang met God?

Meer lezen: ‘Inspiratie voor de kerk ligt letterlijk op straat‘ – Christelijk Weekblad – 10 januari 2014

Praktische informatie
Organisatie: Stichting Oikos, met steun van Kerk en Wereld
Locatie: Landelijk Dienstencentrum PKN (Ruimte beschikbaar gesteld door Dienstenorganisatie PKN)
Informatie: Christiaan Hogenhuis of David Renkema (030 2361500 /oikos@stichtingoikos.nl)
Kosten: 10 euro
Opgave: Vul het aanmeldformulier in

Meer informatie

Niet gecategoriseerd