Duitse bisschoppen pleiten voor andere presentatie seksuele leer

'De Kus', Auguste Rodin (1904)
‘De Kus’, Auguste Rodin (1904)

Hilversum (van onze redactie) 5 februari 2014 – De Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) heeft een rapport naar het Vaticaan gestuurd waarin zij pleit voor een nieuwe presentatie van de katholieke seksuele leer. Aanleiding is de eergisteren gepubliceerde uitslag van een enquête onder Duitse katholieken, waaruit zou zijn gebleken dat de meerderheid van de gelovigen de morele doctrine van de Kerk betreffende seksualiteit niet onderschrijft.

Synode
De enquête werd verricht op verzoek van de wereldwijde bisschoppensynode. Die had in opdracht van paus Franciscus een lijst met vragen opgesteld om te peilen hoe er wereldwijd in de lokale kerken gedacht wordt over seksualiteit en vormen van menselijk samenleven. Dit ter voorbereiding van de buitengewone synodeassemblee over huwelijk en gezin die in oktober van dit jaar in Vaticaanstad gehouden zal worden.

Hete hangijzers
De hete hangijzers worden in de enquête niet geschuwd. Zo worden de gelovigen en de geestelijken gevraagd naar hun mening over anticonceptie, ongehuwd samenwonen, wettelijke samenlevingsvormen tussen mensen van hetzelfde geslacht en communiedeelname van hertrouwde gescheidenen.

Irreëel
De overgrote meerderheid van de Duitse katholieken vindt de officiële doctrine te hoog gegrepen, te ver van de dagelijkse realiteit af staan en lichaamsvijandig. Anticonceptie wordt door hen dan ook niet als zondig ervaren. Abortus wordt door de meerderheid van de respondenten echter afgewezen. Het erkennen van homoseksuele liefdesrelaties is voor de meesten een kwestie van gerechtigheid; het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht is voor de meerderheid evenwel een brug te ver.

Begrip
De Duitse bisschoppen hebben in hun analyse van de antwoorden op de vragen vastgesteld dat er “een groot verschil bestaat tussen de gelovigen en de officiële leer”, vooral wat betreft echtscheiding, anticonceptie en homoseksualiteit. De kerkelijk leer, aldus de bisschoppen, wordt slechts door een kleine minderheid begrepen en aanvaard.

Vooroordeel
Oorzaak voor het onbegrip voor de katholieke leer is volgens de Duitse bisschoppen het vooroordeel dat de katholieke seksuele leer “levensvijandig” zou zijn. De Kerk moet zich daarom anders uitdrukken, aldus de DBK-aanbeveling richting het secretariaat van de Bisschoppensynode in Rome. De mensen moeten worden bevrijd van het misverstand dat de katholieke leer een “levensvijandelijke wetsethiek” is. Het komt eropaan “de centrale boodschap van de Kerk over huwelijk en gezin in haar onvoorwaardelijke bevestiging van het leven en van het lichaam op uitnodigende wijze te presenteren”, schrijven de Duitse kerkleiders. Bovendien pleiten zij ervoor gehuwden actief te laten deelnemen aan de buitengewone assemblee van de synode in oktober.

Autoritaire taal
De DBK bekritiseert de toon in de documenten van de Romeinse Curie over seksualiteit. Deze publicaties zijn volgens de Duitsers geschreven in een hoogdravende, autoritaire taal en daarom niet in staat “bij de gelovigen begrip te kweken en te vinden”. In hun kritiek sparen de Duitse bisschoppen zichzelf niet als zij vaststellen dat de seksuele moraal nauwelijks een rol speelt in het katholieke jeugd- en jongerenpastoraat in Duitsland. Bovendien zorgt de secularisatie ervoor dat katholieke gezinnen steeds meer moeite hebben om een degelijk geloofsleven overeind te houden dat nodig is om te groeien in matigheid en kuisheid.

Niet gecategoriseerd