Een opmerkelijk initiatief in Rome

Aartsbisschop Konrad Krajewski is de aalmoezenier voor de armen in Rome en voor het straatpastoraat. Op 2 februari is hij voorgegaan in eucharistieviering waarin hij de arme en dakloze mensen herdacht die het leven lieten doordat ze in erbarmelijke omstandigheden moesten leven en in de steek werden gelaten. Deze viering werd gehouden in de Santa Maria in Trastevere, de kerk van de Sant’Egidio Gemeenschap. 

De bisschop vertelde dat hij op weg naar de viering paus Franciscus nog tegenkwam die hem zei dat hij het erg jammer vond zelf er niet bij te kunnen zijn maar dat hij vooral de boodschap moest overbrengen dat hij de mensen daar “stevig, heel stevig wilde omhelzen!” 

Ieder jaar viert de Sant’Egidio Gemeenschap de eucharistie samen met alle vrijwillige medewerkers die zich inzetten voor de dak- en thuislozen, om de mensen te herdenken die het slachtoffer werden van de omstandigheden waarin zij moesten leven. 

De gedachtenis van hun namen is een vorm van bemoediging en een belofte dat ook deze mensen nooit vergeten zullen worden. Kaarsen worden ontstoken tot hun gedachtenis. Voor anderen is dit alles weer eens een bewustwording over het lot van mensen die in armoede op straat leven. 

Het initiatief voor deze viering is genomen door Modesta Valenti, een dakloze vrouw die stierf in 1983 toen ze ziek werd in het Terministation en ambulances weigerden haar naar het ziekenhuis te brengen omdat ze “vuil”was. 

De viering werd ook dit jaar weer bijgewoond door armen en hun vrienden, meer dan 500. Na de viering werd hen een lunch aangeboden, die door de mensen bijzonder werd gewaardeerd nu het in de Italiaanse hoofdstad zo’n slecht weer is.

Aan het einde van de viering kreeg iedereen uit de doelgroep die meevierde door de voorganger bloemen aangeboden en een afbeelding van Maria.

Dit initiatief is door veel Romeinse parochies overgenomen en verspreidt zich ook verder in Italië en elders, in het bijzonder waar de SantÉgidio gemeenschap aanwezig is en nauw betrokken is bij de mensen van de straat. 

bron: Persbureau Zenit.

Niet gecategoriseerd