Kerk op nieuwe financiële wegen

Op 8 en 9 maart as. zullen honderden vertegenwoordigers van de bijna 1 miljoen mannelijke en vrouwelijke religieuzen van over de hele wereld in Rome bij elkaar komen om te overleggen over financiële vragen.

Paus Franciscus die al heel wat forse uitspraken heeft gedaan over de macht van geld en economie wil zo, nadat hij vorige week besluiten bekend maakte over een nieuwe financieel beheer in het Vaticaan, consequente stappen zetten  om het financiële handelen van kerkelijke instellingen in overeenstemming te brengen met de doelstellingen die uit het evangelie zijn af te leiden. Eenvoudigweg gezegd: de gelden en bezittingen van de kerk moeten ingezet worden ten dienste van mensen en om de missie van de kerk te ondersteunen en niet om deel te nemen aan de economische concurrentiestrijd of om zoveel mogelijk geld te verdienen.

“De economie speelt een bepalende rol in de geschiedenis van de mensheid en in de godsdienstige geschiedenis, bijzonder in onze dagen. Religieuzen worden meergezogen in de economische mechanismen en wetten. Daarmee lopen ze het gevaar hun ware indentiteit als christen te verliezen.”  zo staat in de uitnodigingsbrief.

De belangstelling voor deelname is groot. Tijdens deze conferentie zullen 19 workshops en inleidingen worden gehouden over thema’s als: de bezittingen van de kerk en hun doelstellingen – het missionaire van de kerk en economische keuzes – naar een profetische economy die gebouwd is op solidariteit…

Paus Franciscus heeft al aanzetten gegeven in tal van toepsraken en bijzonder in zijn schrijven: “De vreugde van het evangelie”. Bij een bezoek aan een opvangcentrum voor vluchtelingen zei hij “Leegstaande kloostergebouwen hebben geen nut meer voor de kerk, zodat ze worden omgeturnd tot hotel om zo geld te verdienen. Maar, zo zei de paus, die lege gebouwen zijn niet van ons, ze moeten dienen voor hen die het lichaam van Christuus vormen, de vluchtelingen…!” Daarmee is de toon voor de conferentie wel gezet.

Opnieuw maakt Franciscus duidelijk dat hij het niet bij inspirerende woorden wil laten maar de kerk concreet wil uitdagen tot een nieuwe aanpak.

Niet gecategoriseerd