Gemanipuleerde informatie over Synode?

Amerikaanse kardinaal spreekt van gemanipuleerde informatie over Synode

  • Frans Wijnands –

Ik weet niet hoe de persvoorlichting is bedacht, maar ik heb de indruk dat er iets niet goed functioneert’. De informatie over het werk van de Synode wordt gemanipuleerd want er wordt teveel nadruk gelegd op enkele thema’s, in plaats van getrouw te berichten over de verschillende standpunten op andere gespreksonderwerpen, vindt de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke. Hij heeft ongezouten kritiek op de gang van zaken buiten de synodezaal. In een interview dat vandaag (woensdag) gepubliceerd wordt in het Italiaanse dagblad ‘Il Foglio’ zegt Burke onder meer, dat er een solide groep bisschoppen is die van die openheid niet wil weten. De Amerikaanse kardinaal hoopt op een tussenverklaring van de paus om helderheid te geven op de doelstelling van de synode.


behoudend

Burke (66) is prefect van de Apostolische Signatuur, de hoogste kerkelijke rechtbank van de rk-kerk. Een jaar geleden ontsloeg paus Franciscus hem van deelname aan de Amerikaanse bisschoppenconferentie en het gonst nog steeds van geruchten dat Burke binnenkort weggepromoveerd zal worden. De Amerikaan is extreem behoudend, fel aanhanger van de zg Tridentijnse ritus (mis in het Latijn, de oude kazuifels en met de rug naar de gelovigen). Door zijn openlijke vasthoudendheid aan de tradities van vóór het Vaticaans Concilie zit hij niet bepaald op de lijn van paus Franciscus. Zo is hij er fel tegen gekant dat katholieke politici die abortuswetten onderschrijven de communie mogen ontvangen. Volgens Burke krijgen bisschoppen en priesters steeds vaker van gescheiden en hertrouwde gelovigen het verzoek om te communie te mogen gaan, ‘omdat de paus dat heeft gezegd’. En dat is absoluut niet het geval, aldus Burke.

bijval voor Burke

Minder hard en direct, maar niet minder kritisch is kardinaal Gerhard Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Hij blijft over gehuwde homo’s en lesbiennes onverbiddelijk afwijzend: ‘die huwelijken kan de Kerk nooit erkennen’. Net als zijn confrater Burke en andere bisschoppen verwijst hij doorlopend naar de publicaties en uitspraken van de pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI. Müller is van mening dat er tot nu toe op de Synode goed gedebatteerd is, maar hij vindt het hoogst merkwaardig dat de zittingen achter gesloten deuren plaatsvinden, maar dat – eenmaal buiten – elke synodevader naar eigen goeddunken interviews kan geven. Dat is volgens hem in strijd met de traditie bij dit soort belangrijke kerkvergaderingen.

franswijnands@telenet.be

Niet gecategoriseerd