Bevrijdingstheologie niet langer verdacht in Rome

Gustavo Gutierrez, de inmiddels 86-jarige ‘vader van de bevrijdingstheologie’ lag in Rome lang onder vuur vanwege de vermeende marxistische wortels van zijn theologie van de armen. De Peruaan sloot zich op latere leeftijd (in 1998) aan bij de Orde der Predikers.

Zoals bekend staat paus Franciscus positiever tegenover de bevrijdingstheologie. Dat heeft tot gevoilg dat Gutierrez uitgenodigd werd om vorige week de vergadering van Caritas International, de koepel van katholieke hulporganisaties te openen. Die uitnodiging heeft een grote symbolische waarde. De van gestalte kleine theoloog stelde bij een persconferentie met vreugde vast dat de aandacht in het Vaticaan voor sociale gerechtigheid en de armen is toegenomen. Hij benadrukte dat de bevrijdingstheologie nooit is veroordeeld door het Vaticaan.

Gutierrez noemde zijn werk ‘een liefdesbrief aan God, de kerk en mijn volk’. Op de vraag of hij iets zou veranderen aan wat hij heeft geschreven, zei hij: ‘Niemand schrijft zijn geliefden dezelfde liefdesbrief na veertig jaar, maar het is dezelfde liefde’.

bron: Nieuwsbrief van de dominicanen

Niet gecategoriseerd