Toespraak van paus Franciscus tot de Amerikaanse bisschoppen

een fragment

Paus Franciscus hield een toespraak tot de Amerikaanse bisschoppen. Hij eindigde met twee aanbevelingen die karakteristiek zijn voor de visie en de persoon van paus Franciscus.

 

 

Hij zei:
Mijn eerste aanbeveling gaat over uw vaderschap als bisschop. Wees als pastor dicht bij de mensen, een pastor die buurman is en die dienstbaar is. Laat deze nabijheid op een bijzondere manier tot uiting komen naar uw priesters. Ondersteun hen, zodat ze Christus met een onverdeeld hart kunnen dienen, want alleen hieruit kunnen de dienaren van Christus vervulling vinden. Ik dring er bij u op aan dat u hen niet tevreden laat zijn met halve maatregelen. Zoek wegen om hun geestelijke groei aan te moedigen. Laat hen niet toiegeven aan de bekoring om ambtenaren en buriokraten te worden, maar in plaats daarvan de warme moederliefde van de kerk uitdragen die haar zonen en dochters ter wereld brengt en opvoedt. Let er op dat zij niet moe worden om antwoord te geven aan de mensen die ´s nachts op hun deur kloppen, ook al hebben ze het gevoel recht te hebben op hun rust. (lk.11:25-8) Oefen hen om klaar te staan om te zorgen voor. Te bemoedigen en bij te staan, die mensen die zichzelf van alles beroofd zien van wat zij hadden (Lk10:29-37)

 

Mijn tweede aanbeveling gaat over immigranten. Vergeef me als ik in zekere zin voor eigen parochie preek. De Kerk in de Verenigde Staten heeft als weinig anderen weet van de hoop die leeft in de harten van deze ‘pelgrims’.
Vanaf het begin hebt u hun talen geleerd, hun zaak ondersteund, hun bijdragen noopgenomen als die van u zellf, hun rechten verdedigd, hen geholpen aan een beter leven en de vlam van hun geloof levend gehouden.
Zelfs vandaag de dag doet geen enkele Amerikaanse instelling meer voor immigranten dan uw christelijke gemeenschappen. 
U wordt nu geconfronteerd met de toestroom van immigranten uit Latijns Amerika, wat grote invloed heeft in uw bisdommen.
Niet alleen als de bisschop van Rome, maar ook als een pastor uit het zuiden, voel ik de behoefte u te danken en te bemoedigen. Het is niet altijd gemakkelijk voor u om deze mens in de ziel te kijken; misschien wordt u uitgedaagd door hun verscheidenheid. Maar weet dat zij ook grote mogelijkheden in zich hebben die bedoeld zijn om te delen. Wees dus niet bang om hen welkom te heten. Bierdt hen de awarmnte van Cgristus’ liefde aan en u zult het mysteriue van hun hart ontsluiten. Ik ben er zeker van, dat zoals dikwijls in het verleden, deze mensen dfe Amerikaanse samenleviig en de Kerk zullen verrijken.
 

Moge God u zegene en Onze Lieve Vrouw over u waken.

(bron persdient Vaticaan)

Niet gecategoriseerd