Boodschap van paus Franciscus op Wereldgebedsdag voor de schepping

Lees de volledige boodschap (engels)

Samenvatting: 

 

 

Elke mens is geroepen tot zorg voor de aarde

Zo weinig mogelijk papier en plastic gebruiken, waterconsumptie beperken, geen voedsel wegwerpen en openbaar vervoer gebruiken. Het zijn slechts enkele van de praktische tips van paus Franciscus in een brief voor de Wereldgebedsdag voor de Schepping, die vandaag op initiatief van de christelijke kerken wereldwijd wordt gehouden.

Wij worden aangemoedigd door de vaststelling dat de zorg voor de schepping, samen met de andere godsdiensten, wordt gedeeld door de kerken en christelijke gemeenschappen. Ik vermeld graag patriarch Bartholomeus van Constantinopel die zich, zoals zijn voorganger patriarch Dimitrios, al lang geleden heeft uitgesproken tegen de zonde van een wanbeheer van de schepping en de aandacht vestigde op de morele en spirituele crisis die aan de basis ligt van de milieuproblemen.

In het verlengde van zijn encycliek veroordeelt paus Franciscus nogmaals de opwarming van de aarde, de aantasting van de biologische diversiteit en de plundering en vervuiling van de aarde. Tegelijk bemoedigt hij tot een profetische en contemplatieve levensstijl waarin wij ons bevrijden van de obsessie om te moeten consumeren. Deze dag, zo schrijft hij, is een kans om ons bewust te worden van onze roeping als beheerder van de schepping die God ons heeft toevertrouwd. Dit is ook een moment om God vergiffenis te vragen omdat wij niet goed hebben gezorgd voor de aarde die Hij ons heeft toevertrouwd en om in gebed Zijn steun te vragen om het in de toekomst beter te doen.  

Niet gecategoriseerd