Evangelische bisschop hoopt op doorbraak over eucharistie

De evangelisch-lutherse bisschop Gerhard Ulrich, voorzitter van de Verenigde Evangelisch-Lutherse Kerk van Duitsland (VELKD), spreekt bij het begin van de jaarlijkse Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen hoopt dat er in het jubileumjaar ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie een doorbraak komt over de intercommunie, de deelname van niet-katholieken aan de eucharistie. Ulrich erkent dat de kwestie heel gevoelig ligt, maar toch sluit hij een doorbraak niet uit, want paus Franciscus is altijd goed voor verrassingen. De lutherse bisschop verwijst naar het historische bezoek van paus Franciscus in november 2015 aan een lutherse kerk in Rome.

Gerhard Ulrich herinnert eraan dat het ontbreken van de wederzijdse toegang tot de heilige communie bij gemengd katholiek-lutherse huwelijken een groot pijnpunt is. Ik wou dat er een oplossing was voor de gemengde huwelijken in Duitsland. De partner moet in staat zijn om aan de katholieke eucharistieviering of het protestantse avondmaal deel te nemen. Wij hebben er geen moeite mee katholieken aan ons avondmaal te laten deelnemen, maar omgekeerd is dat bij katholieken niet mogelijk. Dat is nog altijd heel pijnlijk. De wederzijdse toegang tot de communie moet in het geval van gemengde huwelijken mogelijk zijn.

Ulrich wijst er nog op dat het beeld van de protestanten over de katholieke Kerk de laatste decennia al heel sterk ten goede is geëvolueerd. Het zou ongelooflijk zijn als ook deze horde nog kan worden genomen. Maar ook als dat niet het geval is, ben ik ervan overtuigd dat de theologische dialoog ook na de herdenkingen van de 500ste verjaardag van de start van de Reformatie jaar zal blijven doorgaan.

Bron: abendblatt.de

De evangelisch-lutherse bisschop Gerhard Ulrich © Sönke Dwenger/Nordkirche Gerhard Ulrich
De evangelisch-lutherse bisschop Gerhard Ulrich © Sönke Dwenger/Nordkirche Gerhard Ulrich

Niet gecategoriseerd