De kerk is fantastisch

De Vlaamse kerkjurist Rik Torfs vindt de rooms-katholieke kerk fantastisch. Een oord van geloof en schoonheid, en tegelijkertijd van verrotting. Ook dat laatste is positief, zo schrijft hij in zijn nieuwe boek ‘De kerk is fantastisch’.

door Willem Pekelder in dagblad Trouw

De Vlaamse kerkjurist en tv-persoonlijkheid voelt zich, ofschoon in dienst van Rome, een vrij man. Die onafhankelijke geest ademt ook het boek dat deze week van zijn hand verschijnt ‘De kerk is fantastisch’. Torfs bezingt daarin in acht coupletten de luister van de rooms-katholieke kerk: haar gebouwen, haar geloof in de verrijzenis, haar functie als veldhospitaal en oase (bijvoorbeeld voor kerkasiel), een plek van schoonheid en humor, een pleisterplaats voor (on)gelovigen en een oord van verrotting.

Dat laatste zullen de meeste Belgen wellicht meteen beamen. Vooral sinds het schandaal rond kindermisbruik, dat tien jaar geleden ontlook, is het bergaf gegaan met de kerk bij de zuiderburen. Zozeer zelfs dat bijna 70 procent van de Belgen meer kwaad dan goed verwacht van godsdienst, zo bleek in 2017 uit een Ipsos-enquête.

lees het volledige artikel in Trouw

Bericht bekijken

beluister een interview met Torfs op Radio1 België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *