Naar een duurzaamheid die verankerd is in het gedrag van mensen

De coronacrisis biedt mogelijkheden voor de noodzakelijke ‘ecologische bekering’, betoogt Krijn Pansters. „Dit is het moment om ons te richten op het belang van de ander, primair de zieke en de eenzame, maar ook van de andere schepselen.”

door Krijn Pansters in het Friesch Dagblad


Zoals zovelen ben ik een groot Franciscus-liefhebber. Franciscus van Assisi (†1226) wilde het liefste dat allen ‘alles aan de Heer teruggeven’, opdat materiële bezittingen en menselijke ondeugden de goede verhoudingen tussen mensen niet langer verstoren of een obstakel zijn voor vredelievendheid en gerechtigheid. Franciscus’ spiritualiteit van bezitloos leven en nederig door de wereld gaan is ook een van de hoofdinspiraties van paus Franciscus’ Laudato si’, zoals vanaf het begin van het document blijkt: ‘Ik wil niet verder gaan in deze encycliek zonder gebruik te maken van een mooi en motiverend voorbeeld’. De passage over de heilige Franciscus is een van de mooiste paragrafen, omdat paus Franciscus hier laat zien wat hem zo inspireert in zijn naamgever: de combinatie van zorg voor de natuur, gerechtigheid jegens de armen, inzet voor de samenleving en innerlijke vrede.

Christelijke deugden

Toch is mijn favoriete passage een andere: paus Franciscus’ oproep tot ecologische bekering. Ik zal uitleggen waarom.

lees het volledige verhaal in het Friesch Dagblad

Krijn Pansters is stafmedewerker van het Franciscaans Studiecentrum aan Tilburg University en docent franciscaanse spiritualiteit en middeleeuwse geschiedenis aan deze universiteit. Hij is hoofdredacteur van www.franciscanconnections.comVolgende week Caroline Doelman over hoe Solidair Friesland geïnspireerd door Laudato si’ parochies en kerken ondersteunt in het gesprek over zorg voor de aarde en de medemens.

Wilt u altijd op de hoogte blijven van betrouwbaar nieuws en verdieping. Schrijf u in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Friesch Dagblad.Meld je aan

Ondersteun onafhankelijke journalistiek in Fryslân door een bijdrage te leveren aan het Friesch Dagblad. Waarom is dat belangrijk?Bijdrage leveren

beeld: FD – Ermindo Armino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *