Massale kerksluitingen in Noord-Holland

gesloten!

‘Ik weiger te geloven dat er geen toekomst meer is’

Meer dan honderd rooms-katholieke kerkgebouwen in bisdom Haarlem-Amsterdam dreigen op korte termijn te worden gesloten. Een paar duizend kerkgangers laten het daar niet bij zitten. ‘De vrees bestaat dat met dit beleid ook het geloof zelf verloren gaat.’

Reportage door Sanne Gerrits in het Nederlands Dagblad

‘Afgelopen zondag vierden we nog het 150-jarig bestaan van onze parochie. Drie voorgangers waren aanwezig; onze drie koren zongen. Er was koffie op het plein; onze jongeren hielden toezicht op de springkussens vol kinderen. En dat moet opeens allemaal weg,’ zegt pastoraal werker Tiny Immen van de Jozefparochie in Zwaagdijk-Oost.

Want er moeten katholieke kerken sluiten in grote delen van Noord-Holland. Precieze aantallen zijn nog niet duidelijk, maar het zou volgens insiders zomaar om 140 van de 168 kerken kunnen gaan. ‘We zijn woedend, verdrietig, voelen ons machteloos en vinden het onverstandig’, vertelt Jaap Braakman van de Laurentiusparochie in Hoogkarspel. Samen met leden van andere parochies uit de regio heeft hij zich verenigd om hun stem te laten horen bij het bisdom Haarlem-Amsterdam en het tij te keren.

Het zit de katholieke Noord-Hollanders hoog. ‘Wij vinden dat de bisschop de wens van parochies waar voldoende elan en middelen bestaan om volop te kunnen functioneren, dient te respecteren. De parochiekerk is betaald door de gewone parochianen. Daarom is zij ook hun eigendom’, schrijft het actiecomité van Braakman. 

Op 29 oktober staat een stille tocht naar de kathedraal van bisschop Jan Hendriks in Haarlem gepland. ‘We bieden de bisschop handtekeningen aan, hebben een muzikale bijeenkomst en gaan een tocht om de kathedraal lopen. De muren hoeven niet in te storten, zoals in het bijbelverhaal in Jericho gebeurde, maar we willen wel dat dit beleid omvalt’, zegt Braakman. Hij rekent op een paar duizend man opkomst.

Lees het volledige verhaal in het Nederlands Dagblad

beeld: https://media.istockphoto.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *