Theoloog roept op tot gendergelijkheid in de kerk

“Geen luxe van westerse samenlevingen”

Volgens theoloog Julia Knop is de discriminatie van vrouwen in de katholieke kerk een mondiale ergernis geworden. Gendergelijkheid wordt steeds vaker verwacht van de kerk, zei Knop op een conferentie. “Gods Sterke Dochters” in Leipzig.
“Het pleiten voor gendergelijkheid in de kerk en de samenleving is geen luxe van westerse samenlevingen, en niet het neokolonialisme tegenover culturen waarvan niet kan worden verwacht dat ze gelijkheid voor vrouwen kennen”, verklaarde de theoloog maandag aan het begin van ede internationale conferentie. De feedback van de Wereldsynode is duidelijk: katholieken over de hele wereld verwachten genderrechtvaardigheid van de Kerk.

“Het rooms-katholieke antwoord op de vrouwenvraag is nietmeer overtuigend èn het verdrijft vrouwen uit de kerk – wereldwijd”, benadrukte de dogmatiekprofessor die lesgeeft in Erfurt. Het doorzettingsvermogen van de kerk is enorm. “Zelfs in de 21e eeuw worden vrouwen nog steeds uitgesloten van belangrijke besluitvormingsprocessen. In het pastorale werk stuiten ze op grote weerstand. Velen ervaren geweld. Hun roeping wordt niet erkend. Leiderschapsposities worden hen ontzegd. Enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. .”

“De volharding is heel sterk”

“Het bepleiten van gendergelijkheid in kerk en samenleving betekent opkomen voor het menselijk goed waar dat in gevaar is”, benadrukt Knop. “Het betekent het verdedigen van de door God gegeven waardigheid van alle mensen. Zelfs binnen de eigen religieuze traditie. Zelfs tegen religieuze autoriteiten.”

De theoloog Ute Leimgruber moedigde mensen aan om het gebrek aan gendergelijkheid aan te pakken en eraan te werken dit te overwinnen. Ze benadrukte ook dat de volhardingskrachten in de katholieke kerk zeer sterk zijn. “Maar theologen van over de hele wereld bestrijden de discriminatie en hun marginalisering met hun theologieën, visies en charisma’s en bevrijden zichzelf daarmee op een bepaalde manier”, zegt de hoogleraar pastoraaltheologie die lesgeeft aan de Universiteit van Regensburg.

De hybride conferentie met zo’n 500 deelnemers wereldwijd wordt georganiseerd door de Katholieke Academie van het bisdom Dresden-Meißen en zal plaatsvinden tot en met dinsdag.Kerken en wijding van vrouwen

Tot de 20e eeuw waren kerken het er over eens dat de bediening volgens de Bijbel en de traditie voorbehouden was aan mannen. De rooms-katholieke kerk en alle orthodoxe kerken houden zich er tot op de dag van vandaag aan. In de Reformatiekerken is deze opvatting de afgelopen decennia herzien. Er waren al geïsoleerde voorlopers in het midden van de 18e eeuw in de Moravische Kerk, in Methodistenkerken en in de 19e eeuw in het Leger des Heils.

Van links: Cantor KMD Marie-Luise Schneider, de katholieke kathedraalprovoost Praelat Tobias Przytarski, de pastoor van de kerk van St. Petri - St. Marien, Corinna Zisselsberger / © Christian Ditsch (epd)
Van links: Cantor KMD Marie-Luise Schneider, de katholieke kathedraalprovoost Praelat Tobias Przytarski, de pastoor van de kerk van St. Petri – St. Marien, Corinna Zisselsberger / ©Christian Ditsch ( epd )

Bekijk het programma van de conferentie ‘Gods Sterke Dochters’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *