De Vaticaanse kerststal volgt de traditie van Sint Franciscus

Gemodelleerd naar het bedevaartsoord Greccio

De kerststal op het Sint-Pietersplein is dit jaar gebaseerd op het Franciscaanse bedevaartsoord Greccio, dat bijzonder verbonden is met de kerststaltraditie. Dat maakte het bestuur van Vaticaanstad maandag bekend. In Greccio vierde de armoedeprediker Franciscus (1181/82-1226) 800 jaar geleden in Bethlehem levendig de geboorte van Jezus in een grot. Daarmee stichtte hij de traditie van kerststallen, die tegenwoordig over de hele wereld wijdverspreid is. Volgens het Vaticaan wordt de kerstboom voor het Sint-Pietersplein dit jaar verzorgd door de gemeente Macra uit de noordwestelijke Italiaanse Alpenprovincie Cuneo.

25 meter hoge zilverspar

Het is een 25 meter hoge zilverspar uit de bosrijke bovenste Maira-vallei. Duizenden stervormige edelweissbloemen zullen als decoratie worden gebruikt. In de mededeling wordt benadrukt dat gekweekte bloemen zouden worden gebruikt zonder het natuurlijke voortbestaan ​​van de alpenplant in gevaar te brengen.
De kerststal en -boom zullen op de middag van 9 december worden gewijd door het hoofd van de Vaticaanse administratie, kardinaal Fernando Vergez Alzaga. Het ensemble blijft op zijn plaats tot het liturgische einde van de kerstperiode op 7 januari.

bron: Domradio

beeld: franciscus xaverius amersfoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *