Franse benedictinessen brengen gregoriaans in de huiskamer

Benedictinessen uit Jouques in de Provence werken mee aan een mastodontproject voor gregoriaanse getijdengezangen. Ontdek nu al hun YouTubekanaal.

De Amerikaanse muzikant John Anderson is al 3 jaar bezig met het opnemen van de gezangen uit de abdij van Notre-Dame de Fidélité van Jouques in de Provence. Aan 8 liederen per dag verzamelde hij er zo’n 8.760, meer dan 7 duizend uur aan muziek. Mondjesmaat wordt die muzikale rijkdom nu gedeeld op YouTube. De zusters lanceerden hun kanaal niet toevallig op Palmzondag.

Bij het begin van de Goede Week hoopten de zusters hun trouwe bezoekers – nu allemaal in lockdown – een hart onder de riem te steken.

Dagelijks werd een nieuw lied online gezet, passend bij de liturgie van de dag. Beluister het gezang van Beloken Pasen.

Quasimodo, Easter Octave – Introit at Mass

De catalogus van duizenden gezangen wordt binnenkort gelanceerd op Neumz, een nieuwe site voor wat de zusters het grootste opnameproject in de geschiedenis noemen. Nog vóór de zomer zal die site actief worden. En in de herfst volgt ook nog een app. Daarop krijg je ook de bladmuziek te zien, zodat je mee kan volgen.

Neumz wordt niet alleen een leermiddel van onschatbare waarde, maar het zal het gregoriaans ook levend houden zolang het internet bestaat.

Anderson legde aan The Guardian uit dat hij op het idee voor dit grootse project kwam doordat zijn tante lid was geworden van de abdij. Tijdens een bezoek aan zijn tante ervoer hij het sublieme gezang en wilde het met de wereld delen: De gemeenschap leeft in harmonie met de natuur en in contemplatie, op het ritme van gebed en werk. De simpele schoonheid van hun gezang liet een diepe indruk na.

Anderson mocht discrete microfoons in de kapel plaatsen. De zusters begonnen de opname wanneer ze de kamer binnenkwamen en stopten ze wanneer ze weggingen. Anderson kreeg zo dagelijks elke noot van elk gezang te horen. Alle opbrengsten van het project gaan naar de ondersteuning van de abdijgemeenschap en hun zusterklooster in Afrika.

Bezoek het Youtubekanaal

Bron: Aleteia.org

Communio – Cantate Domino – Abbaye Notre-Dame de Fidélité – Complete Gregorian Chant

Kerknet-redactie

Video