Werken van Rafael herontdekt

Misschien zijn het Raphaels laatste werken voor zijn dood in 1520: een allegorie van rechtvaardigheid en een allegorie op vriendschap. De twee in olieverf geschilderde figuren zijn nu herontdekt in de zogenaamde Raphael-kamers in het Apostolisch Paleis van het Vaticaan.

Nieuwe radioacademie: Raphael – schilder van de transfiguratie

In de hal van Constantijn, die geen olieverfschilderijen maar alleen fresco’s heeft, kwamen de twee werken te voorschijn bij het restaureren van de muren. De kamer van 18 x 12 meter werd ooit gebruikt door Paus Leo X voor representatiedoeleinden; hier ontving hij ook afgezanten van andere rechtbanken. Drie muren van de hal zijn de afgelopen vijf jaar gerestaureerd.

De ontdekking van “Iustitia” en “Comitas” zou op 20 april worden aangekondigd op een internationaal Raphael-symposium in het Vaticaan. Maar de corona-pandemie heeft dit gedwarsboomd. Op 13 mei werden de gordijnen die eerder de schilderijen hadden bedekt definitief verwijderd – een emotioneel moment voor de directeur van de musea, Barbara Jatta, en een twintigtal andere aanwezigen.

Binnenkort kunnen bezoekers de schilderijen zien

Volgens het Vaticaan is de heropening van de musea “op handen”, ook al is er geen datum bepaald. Bezoekers van buiten kunnen dan de gerestaureerde “Sala di Costantino” bewonderen met de twee herontdekte schilderijen.

Raphael werkte tot vlak voor zijn dood aan de iconografische cyclus gewijd aan het leven van keizer Constantijn; hij stierf bijna precies 500 jaar geleden op 37-jarige leeftijd. Studenten, waaronder Giulio Romano, voltooiden het begonnen werk.

Eigenaardige schildertechniek

‘De bijzonderheid van de twee Raphael-figuren is te danken aan de gebruikte technologie’, zegt een Vaticaan deze zondag. Raphael bracht een dun laagje wit gips aan op de muur en schilderde het vervolgens in olie.

De restauratie van de Constantijnzaal gaat deze zomer door: dan zijn de vierde muur en het plafond aan de beurt.

(vaticaan nieuws – sk)