Opnieuw aandacht voor de kunst van Aad de Haas

Tentoonstelling over Aad de Haas in Limburgs Museum

Het Limburgs Museum in Venlo heropent op 1 juni met een zinnenprikkelende nieuwe tentoonstelling: Aad de Haas – Verboden kunst.

Kunstenaar Aad de Haas werd in 1920 in Rotterdam geboren. Hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Limburg. Hij stierf in 1972 in Schaesberg.

“Zijn religieuze kunst was baanbrekend, maar zijn erotische kunst nog veel baanbrekender. Zijn werk werd verboden, verbannen en hij werd ervoor gevangen gezet. Het bracht hem meer dan eens in conflict met ‘de macht’, van nazi-censuur tot Vaticaan”, schrijft het museum in een promotietekst.

De expositie in het Limburgs Museum toont werken die tot nu toe niemand mocht zien, zoals een aantal schetsboeken die De Haas voor de buitenwereld verborgen wilde houden. “Als ze deze tekeningen ontdekken, snijden ze mijn kop er definitief af”, zei hij zelf erover.

Op 30 december 2020 is het 100 jaar geleden dat Aad de Haas werd geboren. Daarom wordt de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots geëerd met een estafette aan tentoonstellingen en publieksprogramma’s. Het Limburgs Museum heeft een omvangrijke collectie van het rijke oeuvre van Aad de Haas. Naast het Limburgs Museum belichten ook SCHUNCK Museum in Heerlen en Chabot Museum in Rotterdam Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven.

In katholieke kringen is De Haas vooral bekend om de controverse naar aanleiding van zijn schilderingen in de Sint-Cunibertuskerk in het Zuid-Limburgse dorp Wahlwiller. Deze werken betroffen een reeks kruiswegstaties, die hij in 1947 voltooide. Een aantal gelovigen nam er aanstoot aan en diende een klacht in bij het Bisdom Roermond. De kerkelijke autoriteiten bepaalden dat de panelen verwijderd moesten worden. In 1981 mochten ze echter, dankzij bisschop Jo Gijsen, in de Sint-Cunibertus terugkeren. In 1996 bood bisschop Frans Wiertz namens het bisdom excuses aan en werd De Haas postuum gerehabiliteerd.

bron: kro-ncrv

beeld: © aad de haas verrijzenis in kerk wahlwiller