Herademing nr. 108 is uit

De kerk als heilige ruimte

‘Wat is dit een bijzondere plek. Je kunt voelen dat hier vele jaren is gebeden.’ Dit zei iemand met een buitenkerkelijke achtergrond over een sportschool, die voorheen als kerkgebouw functioneerde. Hieruit blijkt dat een kerkgebouw meer is dan een hoop stenen. Het is een plaats van samenkomst waar de heilige verhalen verteld, en de heilige rituelen gevierd worden. Op deze wijze is die plaats een heilige ruimte geworden. Daarover gaat het nieuwe nummer van het tijdschrift voor Spiritualiteit “Herademing”.

Voor protestanten is de kerk pas een heilige ruimte als de gemeente er samenkomt. Katholieken wijden een kerk-gebouw in, voordat het in gebruik wordt genomen. Bij de inwijding hebben deze aloude woorden geklonken:
“Ontzagwekkend is deze plaats” , dit is niets anders dan het huis van God, dit moet de poort van de hemel zijn (Gen. 28:17)

Jacob zegt dit nadat hij overnachtte bij Betel. Hij droomde er van een ladder die van de aarde tot in de hemel reikt en waarlangs Gods engelen opstijgen en afdalen.
In deze droom zegt God dat hij en zijn nakomelingen gezegend zullen zijn, en dat de Eeuwige met hem zal zijn. Als Jacob wakker wordt, beseft hij hoe ontzagwekkend deze plek is. Hij verklaart de steen die als hoofdkussen diende tot huis van God en poort naar de hemel. Deze plaats krijgt voor hem een bijzondere betekenis vanwege de betrokkenheid van de levende God op hem en zijn toe-komst. Dit heeft niets te maken met de plaats op zichzelf, maar wel met Gods belofte om onder ons aanwezig te zijn. Het is deze bijzondere aanwezigheid die de kerk tot een heilige ruimte maakt.

Door de coronacrisis kunnen we noodgedwongen niet samenkomen in onze kerken. Misschien hebben we wat steun aan de droom van Jacob. Zijn droom laat zien dat elke plaats een heilige ruimte kan worden. Is de Eeuwige niet daar waar we hem binnenlaten?
beluister Locus Iste (A.Bruckner)

Herademing: www.kokboekencentrum.nl/tijdschriften/herademing