Maria, moeder van iedereen

In de katholieke kerk staat de oktobermaand – samen met mei – bekend als één van de twee Mariamaanden. Ik heb niet het gevoel dat hier veel aandacht aan wordt gegeven, maar toch herinner ik mezelf er regelmatig aan in deze tijd. Waarom eigenlijk? Wat betekent dat: een Mariamaand? Is het niet een maand als alle anderen? Ook in februari of november is Maria immers de moeder van Jezus, nietwaar?

Maria heeft een bijzondere plaats bij ons thuis. Mijn moeder, die theologie heeft gestudeerd, heeft bijvoorbeeld haar scriptie over Maria in Mexico geschreven. Daarnaast staat in de huiskamer een vitrinekast vol met Mariabeeldjes en gaan we eens per twee jaar naar Lourdes, een bedevaartplaats in Zuid-Frankrijk waar Maria centraal staat. Van kleins af aan was Maria aanwezig. Maar het verschil tussen een Mariamaand en een niet-Mariamaand is me na ruim twintig jaar nog niet echt duidelijk.

In mei ‘vier’ ik de Mariamaand door Moederdag. Maria associeer ik met mijn moeder. Niet alleen door haar scriptie en omdat ze door de beeldjes thuis zo verbonden is met Maria, maar omdat Maria ook een moeder is. Als ik denk aan Maria, denk ik niet zo zeer aan een meisje of een vrouw, maar aan een moeder. Bijna een soort oermoeder. Door mijn moeder en het moederschap te vieren, doe ik iets voor Maria. Tenminste, dat denk ik.

In oktober is er natuurlijk geen (nationale) Moederdag, en om eerlijk te zijn ben ik in oktober niet extra lief voor mijn moeder. Maar deze Mariamaand heeft me dit jaar wel even naar de vitrinekast getrokken: onlangs ging mijn blik langs alle Maria’s die mijn ouders door de jaren heen hebben verzameld. Toen besefte ik weer goed dat Maria overal ter wereld anders wordt afgebeeld. In bepaalde kledij, of met bepaalde attributen. Met andere woorden, iedereen ter wereld heeft zijn of haar eigen Maria, een eigen versie van die moeder. En dat vind ik wel logisch, want ook ieders biologische moeder is uniek.

Maria is een moeder voor iedereen en voor iedereen op een andere manier. Dat vind ik een mooie gedachte. Soms zou ik willen dat we in de samenleving wat vaker elkaars moeder zijn. Wat vaker voor elkaar zorgen en kijken naar wat de ander echt nodig heeft. En zolang ik geen betere betekenis voor de oktober-Mariamaand heb gevonden, ga ik proberen om me deze maand vaker als een Maria te gedragen. Een moeder, zorgzaam en liefdevol, voor iedereen.  

De Roerom jaargang 36, nr 9 mei 2022