Column april 2013

Spreek je uit

‘Laat degene die de wereld in beweging wil zetten zich uitspreken en zelf in actie komen’, zei Socrates in de vijfde eeuw voor Christus. En hij had gelijk. Soms hoor je mensen zeggen dat het niet uitmaakt wat ze doen of zeggen. Er wordt toch niet geluisterd. Maar iedere verandering begint klein. Bij een mens.

Ruim een jaar geleden werd ik als wethouder in Oss gebeld door een ambtenaar uit Den Haag met de vraag of we geen ‘koplopergemeente’ wilden worden voor wat betreft homo-emancipatie. ‘Natuurlijk niet’, zei ik. ‘In Oss worden homo’s niet gepest of gediscrimineerd. Voor problemen die niet bestaan ga ik geen oplossing zoeken.’ Hoe naïef kun je zijn … Ik ben me pas druk gaan maken over homo-emancipatie toen bleek dat er voor de opening van de tentoonstelling “De roze loper” in verzorgingscentrum De Wellen geen homoseksueel te vinden was die voor zijn geaardheid wilde uitkomen. Seksuele voorkeur verandert niet naarmate men ouder wordt, denk ik. Dat er niemand te vinden was had dus een andere oorzaak. En ik herinnerde me plots gesprekken met collega’s op school die niet openlijk homoseksueel waren, omdat dit het lesgeven aanmerkelijk zou bemoeilijken.

Ergens hadden die leraren gelijk. Van een gymlerares die eens van een leerlinge te horen kreeg dat ze niet door een vuile pot opgevangen wenste te worden … tot een collega wiens ouders van mij ‘eisten’ dat hij geen mentor meer mocht zijn. Natuurlijk zijn de leerling en de ouders terechtgewezen. Natuurlijk ook stellen scholen in die zin de norm. Maar toch … Wie worstelde er tijdens zijn puberteit niet met zijn seksualiteit? Ik wel. Ik vroeg me als veertienjarige af of ik niet veel te lang en veel te dun was om een meisje te vinden. In de puberteit is iedereen kwetsbaar. Maar ik hoorde om mij heen geen grappen over mijn geaardheid. Niemand zei na de voetbaltraining tegen mij dat ze de zeep in de douche niet zouden oprapen zolang ik er onder stond. Het is juist in de puberteit belangrijk te weten dat je er mag zijn.

Het is belangrijk te weten dat de wereld op je zit te wachten. Dat je precies zo geschapen bent als God het heeft bedoeld. En het is de taak, de dure plicht, van ieder mens dit een ander te laten merken. Het is niet voldoende ‘tolerant’ te zijn. Het is belangrijk je in woord en daad uit te spreken!

‘You can’t start a fire without a spark. Zonder vonk kun je geen vuur maken’, zingt Bruce Springsteen. Daarom ben ik de website www.zodoenwedatinoss.nl gestart. Een site waarop bekende en minder bekende Ossenaren aangeven geen enkele moeite te hebben met iemands geaardheid. En dit expliciet uitspreken zouden we allemaal moeten doen. Spreek je uit!

R.P.