Column december 2011

Occupy-beweging

In Manhattan (New Vork) wordt sinds 17 september van dit jaar betoogd door demonstranten onder de naam Occupy Wall Street, Houdt Wall Street bezet. Ze worden daarbij geïnspireerd door het vrijheidsprotest op het Tahrirplein in Caïro, dat begin dit jaar de bevrijding van Egypte tot gevolg had.
De veelal goed opgeleide, werkloze demonstranten keren zich tegen de macht van banken en bedrijven en de in hun ogen falende volksvertegenwoordiging. Met enige regelmaat houden de betogers marsen naar andere delen van New Vork. Vorige maand bracht de Occupy-beweging bovendien wereldwijd honderdduizenden mensen op de been. Vooral in het door de economische crisis zwaar getroffen Zuid-Europa geven veel mensen gehoor aan de oproep de straat op te gaan om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme, de macht van de banken en de inhaligheid van bedrijven. Ook in Amsterdam vonden dergelijke betogingen plaats.

De deelnemers aan de betogingen keren zich tegen de sociale en economische ongelijkheid in de samenleving. Zij gaan ervan uit, dat zij 99 procent van de mensheid vertegenwoordigen tegenover de kwalijke macht van één procent van de schatrijken. Volgens hen moet iedereen een eerlijke toegang krijgen tot de rijkdommen van de wereld. Zij hebben een lijst opgesteld van de doelen die zij willen halen. Ze eisen het einde van de doodstraf, van intimidatie door de politie, van welvaartsverschillen, politieke corruptie en werkloosheid, van winsten in de ge zondheidssector en van de oorlogen die links en rechts gevoerd worden. De haalbaarheid van deze doeleinden lijkt eerder een bewustzijn op gang te willen brengen binnen de samenleving dan deze doelen zelf te realiseren. Het is een bewustzijn als een beweging waarin zich mensen verenigen, die het gevoel hebben binnen de huidige politieke- en machtsverhoudingen geen stem te hebben.
Hoe lang de protesten zullen voortduren en gedoogd worden is nog onduidelijk. Een aantal van de betogers in New Vork heeft laten weten de hele winter in het park van Manthattan te willen bivakkeren. Ook elders in de wereld zijn tentenkampen opgeslagen. Ze willen pas opbreken als hun actie zin heeft. Hoe het ook zij, er is wereldwijd een beweging in gang gezet, die hopelijk effect zal hebben, al is het maar op kleine schaal.

T.B.