Benedictus XVI: Meer details over de begrafenis

door REDACTIE

Perswoordvoerder Matteo Bruni heeft meer details over de begrafenis van Benedictus XVI. bekend gemaakt. .

De gebeden zijn nu aangepast aan de situatie dat het de uitvaart is van een emeritus paus. De lezingen zijn ook anders. De grafgiften die meegegeven worden komen overeenkomen met die van de voorgangers van Benedictus, zoals de munten en penningen uit de jaren van zijn pontificaat (2005-2013), het pallium en de tekst waarmee het pontificaat kort wordt beschreven. Deze worden in een verzegelde metalen cilinder in de kist geplaatst. 

Een driedubbele doodskist

De kist zal dezelfde uitvoering kennen als bij eerdere pauselijke begrafenisen: de kist van cipressenhout wordt op woensdagmiddag met een speciaal ritueel gesloten en op de dag van de begrafenis rond 8.45 uur de Sint-Pietersbasiliek uitgedragen en tentoongesteld. De gelovigen hebben de gelegenheid om een ​​rozenkrans te bidden voor de overledene voordat het requiem begint. Aan het einde van de mis zal het stoffelijk overschot van Benedictus XVI worden naar de crypte onder de Sint Pieter.

Zoals bij pauselijke begrafenissen gebruikelijk, wordt een band met de zegels van het kathedraal kapittel van Sint-Pieter, de pauselijke huishouding en het bureau voor liturgische vieringen rond de cipressenkist geplaatst. De cipressenkist wordt vervolgens in een gelaste en verzegelde zinken kist geplaatst, die op zijn beurt in een houten kist wordt geplaatst. Deze zal dan worden begraven in het oorspronkelijke graf van Johannes Paulus II.

Franciscus zit voor, maar celebreert niet

Franciscus zal de mis niet zelf opdragen – zoals de laatste tijd vaak vanwege zijn gezondheidsproblemen – maar zal de mis voorzitten en ook de preek houden. De celebrant is de decaan van het College van Kardinalen, kardinaal Re.

De viering op het Sint-Pietersplein wordt uitgezonden, de rite in de crypte vindt in beslotenheid plaats. De exacte tekst op het graf is nog niet bekend.

Talrijke delegaties verwacht

Officiële delegaties uit Duitsland en Italië, evenals oecumenische delegaties worden verwacht. Naast Metropoliet Emmanuel van Chalcedon en Polycarpus van Italië voor het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel en Metropoliet Antony (Sevryuk), verantwoordelijk voor het bureau buitenland van het Patriarchaat van Moskou, het nieuwe hoofd van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken, Heinrich Bedford -Strom, zal ook aanwezig zijn. 

Veel andere staatshoofden en persoonlijkheden uit de politiek en de samenleving hebben hun komst aangekondigd. Schattingen van de Romeinse autoriteiten spreken van 70.000 aanwezigen bij de begrafenis. Afgelopen dinsdag heeft de stroom pelgrims de oorspronkelijke schattingen ver overtroffen. Tijdens de driedaagse opbaring in de Sint-Pietersbasiliek werden in eerste instantie zo’n 100.000 pelgrims verwacht, maar na twee dagen brachten zo’n 135.000 bezoekers hun laatste eer aan de emeritus paus.

(bron: Vaticaans nieuws – cs)

De KRO-NCRV zal de uitvaartplechtigheid rechtstreeks uitzenden op Nederland 2, te beginnen om 9.15 uur. Wilfred Kemp en Hendro Munsterman zullen het commentaar verzorgen.

bron: Vatican News

Beeld: booking.com