Kritiek op uitschrijfactie VVD’er Dijkhoff

Kritiek op uitschrijfactie VVD’er Dijkhoff

18 september 2018

De gisteren op de website van de VVD gepubliceerde open brief van politicus Klaas Dijkhoff aan het adres van kardinaal Eijk heeft uiteenlopende reacties gekregen. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD gaat fel tekeer tegen de aartsbisschop van Utrecht en maakt bekend dat hij zich als rooms-katholiek laat uitschrijven.

De actie van Dijkhoff was gisteravond onderwerp van gesprek in de BNNVARA-talkshow Pauw, waar theaterproducent Albert Verlinde een van de gasten was. Die zei dat hij al langer uittreden overwoog maar nog twijfels had. “Mijn vader heeft zich drie of vier jaar geleden uitgeschreven bij de kerk. Hij kon zich niet vinden in de standpunten van de katholieke kerk over homoseksualiteit”, zei Verlinde tegen presentator Jeroen Pauw. Even later zei hij: “Laat ik het dan in de geest van mijn vader doen. Ik laat me ook uitschrijven.”

Premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tijdens een congres van de VVD (foto: ANP).

Omroep Brabant sprak met cultuurtheoloog Frank Bosman wat hij van de actie van de cultuurkatholieke Brabantse liberaal vond. Bosman: “Ik vraag me af wanneer Dijkhoff voor de laatste keer als niet-toerist in de kerk was. Het gaat eigenlijk om iemand die al niet kwam, hij was nominaal katholiek. Zo’n persoon stapt eruit. Het is jammer van iedereen die vertrekt, maar eigenlijk stond hij al op de drempel.”

Bosman voegt eraan toe dat hij zich wel kan voorstellen dat Dijkhoff boos is op Eijk, omdat die hem in een interview“kleinzielig” en “een hyperindividualist” had genoemd. “Maar ik zie in Brabant te veel verhalen van mensen die boos zijn op de kerk of de lokale pastoor maar er nooit komen. Ik zie ze nooit op zondag, maar in de media uitten ze zich wel. Waarom doet Dijkhoff dit nu publiekelijk? Is hij echt zo bezorgd of wil hij een politiek punt maken?”

‘Twitter-priester’ Jan-Jaap van Peperstraten, rooms-katholiek pastoor in Heemstede, heeft felle kritiek op de actie van Dijkhoff, die aan het einde van zijn brief een weblink toevoegt. Die verwijst naar de pagina op rkkerk.nl, waar bezoekers de mogelijkheid wordt geboden zich als katholiek te laten uitschrijven.

“Dag @vvd , u plaatst op uw site ‘n uitschrijving uit de katholieke kerk. Deze uitschrijving is dus kennelijk geen persoonlijke kwestie. Is het partijbeleid dat VVD-leden zich dienen uit te schrijven? Zo nee, waarom plaatst dhr @dijkhoff zijn uitschrijving dan op de partijwebsite?”, vraagt pastoor Van Peperstraten zich in een tweet af. Later twittert hij: “De website van de regeringspartij @vvd plaatst namens een lid van de regeringspartij een link naar het uitschrijvingsformulier van de Katholieke Kerk. Een afschuwelijke schending van de scheiding tussen Kerk en staat!”

De protestantse theoloog Stefan Paas noemt op Twitter zes punten die aangeven waarom de actie van Dijkhoff niet deugt:

“Fout 1: schrijf je in stilte uit ipv er een theatraal nummer van te maken.
Fout 2: schrijf je uit vanwege een betere reden dan dat de kardinaal je ‘hyperindividualist’ noemde. Vriend Aarts zei wel ergere dingen.
Fout 3: ga als VVD’er niet poëtisch doen over liefde en cohesie.
Fout 4: als je eigen club elke week in opspraak is… enfin.
Fout 5: als politiek leider op de site van een politieke partij een uitschrijfbrief zetten van de kerk komt neer op schending van scheiding kerk/staat
Fout 6: VVD’ers vinden dat religie privé is. Doe dat dan ook.”

Rooms-katholiek priester Anton ten Klooster, verbonden aan de Tilburg School of Theology, twittert: “Heb helaas al veel uitschrijvingsbrieven gelezen. Ze zijn een pijnlijk resultaat van ons eigen falen om mensen in de kerk met God te verbinden en trouw te zijn aan onze eigen idealen. Het is triest dat kerkverlating mensen oplucht. Dáár ligt onze taak – ook naar @dijkhoff”