Kardinaal Pell schuldig bevonden aan misbruik

De Australische kardinaal is de hoogste kerkelijke functionaris die schuldig wordt bevonden aan seksueel misbruik.

De Australische kardinaal George Pell (77), emeritus aartsbisschop van Melbourne en Sydney , is door een jury van twaalf personen unaniem schuldig bevonden aan kindermisbruik. Het vonnis werd in december bereikt, maar pas dinsdag openbaar gemaakt omdat een einde kwam aan een publicatieverbod. De rechter spreekt woensdag zijn straf uit.

In totaal is hij schuldig bevonden aan vijf aanklachten, waaronder het misbruik van twee misdienaars van 12 en 13 jaar in de kathedraal van Sydney in 1996. Hij zou hen betrapt hebben op het drinken van miswijn en hen daarna gedwongen hebben tot seksuele handelingen. Een jaar later heeft hij een van beiden opnieuw onfatsoenlijk benaderd. Een misdienaar stierf in 2014 aan een overdosis heroïne, zonder ooit te klagen over het misbruik. Het andere slachtoffer vertelde dat het hem jaren heeft gekost om de impact van de aanslag op zijn leven te begrijpen. Ik heb schaamte, eenzaamheid en depressie ervaren.

Kardinaal Pell is de hoogste kerkelijke functionaris die door een rechtbank wegens seksueel misbruik wordt veroordeeld. Hij heeft niet getuigd tijdens de rechtszaak en heeft de klachten steeds en met klem ontkend. Volgens zijn advocaten zou enkel een gek kinderen publiek seksueel misbruiken. Volgens hen wordt hij gebruikt als zondebok. Ze melden dat hij in beroep gaat en wacht op het resultaat van zijn hoger beroep.

De Australische bisschoppen reageren dat iedereen gelijk is voor de wet en beklemtonen dat ze de Australische rechtspraak respecteren. Wij bidden voor alle slachtoffers van seksueel misbruik en diegenen die hen dierbaar zijn. Wij willen alles in het werk stellen opdat de kerk een veilige plaats is voor iedereen, en in het bijzonder voor minderjarigen en kwetsbaren.

Bron: BBC/Vaticannews.va-kerknet

 

zie ook ons eerdere bericht

en dit bericht