Vrouwenprotest bij start bisschoppensynode

05 oktober 2018

 

Vrouwenorganisaties hebben bij de start van de bisschoppensynode over jongeren en geloof actie gevoerd voor meer daadwerkelijke inspraak van vrouwen.

Enkele tientallen vrouwen hebben woensdag vlakbij de ingang van de synodeaula waar de Bisschoppensynode over Jongeren, Geloof en Roeping plaatsvindt, geprotesteerd tegen het feit dat er onder de meer dan 300 stemgerechtigde deelnemers geen enkele vrouw is. De korte protestactie vond plaats op initiatief van enkele nationale en internationale vrouwengroepen. Ook vrouwen hebben het recht op een stem, klonk het. De actie werd al kort na de start stopgezet door de kordate tussenkomst van de ordediensten.

Onder de  deelnemers aan en gasten van de synode zijn er verschillende vrouwen. Maar niemand van hen heeft stemrecht tijdens deze kerkvergadering. Volgens de actievoerders is het te gek voor woorden dat vrouwen nog steeds geen stemrecht hebben in dergelijke topbijeenkomsten van de katholieke Kerk.

Het is onvoorstelbaar dat de aanbevelingen van de gezinssynodes van 2014 en 2015 zonder de bijdrage van vrouwen tot stand zijn gekomen. Het is de hoogste tijd dat ook de katholieke Kerk werk maakt van stemrecht voor vrouwen, aldus organisaties zoals Women’s Ordination Conference, Women’s Ordination Worldwide en Future Church.

Bron: Kathpress.at/kerknet

 

Bewegingen voor meer rechten van vrouwen in de Kerk hielden op 1 oktober een symposium in het Antonianum in Rome © Catholic Women Speak network
Bewegingen voor meer rechten van vrouwen in de Kerk hielden op 1 oktober een symposium in het Antonianum in Rome © Catholic Women Speak network