190 deelnemers aan de topconferentie

Van over de hele wereld

Onder de 190 officiële deelnemers aan de top zijn de voorzitters 114 katholieke bisschoppenconferenties van over de hele wereld, evenals zo’n twintig andere katholieke oosterse kerken verenigd met Rome. Daarnaast nemen bijna 30 vertegenwoordigers van religieuze gemeenschappen van vrouwen en mannen deel, evenals leden van de curie en andere deskundigen deel.
Uit Oostenrijk neemt kardinaal Christoph Schönborn deel,  uit Zwitserland de bisschop van Basel, Felix Gmür, als voorzitter de Zwitserse bisschoppenconferentie, namens Nederland, bisschop Hans van den Hende van Rotterdam.

Programma en Media

De opening van de conferentie op donderdagochtend (9 uur) en alle inleidingen in de Nieuwe Synodezaal in het Vaticaan worden live via deze link door Vatican News gebracht. Dat geldt ook voor de viering op zaterdag en de slotdienst op zondagmorgen, beide gehouden in de Sala Regia van het Apostolisch Paleis.

 Op de eerste dag zullen spreken: kardinaal Tagle, aartsbisschop Charles Scicluna (hij onderzocht o.a. de situatie in Chili) en de Colombiaanse kardinaal Ruben Salazar-Gomez. 

Op vrijdag volgen Bombay’s Cardinal Oswald Gracias, Cardinal Cupich en Linda Ghisoni van de Pauselijke Raad voor Gezin en Leven.
Op zaterdag zullen de Afrikaanse algemeen overste Veronica Openibo, Cardinal Marx en de journaliste Valentina Alazraki het hebben over transparantie.

Na de mis op zondag zal paus Franciscus een toespraak houden. In de dagen erna wil hij overleggen met het voorbereidingsteam over de gevolgen van de bijeenkomst en over verdere stappen. De drie werkdagen hebben als doel bisschoppen wereldwijd brengen tot bewustzijn en erkenning van het misbruik; commitment van het wereldwijde episcopaat om dit probleem aan te pakken; gezamenlijke momenten van gebed en boete en transparantie.

 

(nieuws kna / vatican – mg)