Paus accepteert ontslag van Chileense aartsbisschop

 

De aartsbisschop van Santiago de Chile is de negende Chileense bisschop die is teruggetreden, te midden van het misbruikschandaal in Chili.

Paus Franciscus heeft zaterdag het emeritaat aanvaard van kardinaal Ricardo Ezzati Andrello (77), de aartsbisschop van Santiago de Chile. De Chileense kerkleider kwam in opspraak omdat hij niet doortastend is opgetreden bij het seksueel misbruik van kinderen door katholieke geestelijken. De slachtoffervereniging Laicos de Osorno (de leken van Osorno) vroeg al in de zomer van vorig jaar zijn aftreden. Begin dit jaar liet hij zich tijdens de misbruiktop van de paus met bisschoppen uit de hele wereld al vervangen door de secretaris-generaal van de Chileense bisschoppen. Het bisdom komt nu ad interim onder leiding van de kapucijn Celestino Aos Braco, voorheen bisschop van Copiapo in het noorden van Chili.

De Chileense katholieke Kerk beleeft de ernstigste crisis uit haar geschiedenis door het seksueel misbruik en de manier waarop dat werd toegedekt. De centrale figuur daarbij is de charismatische priester Fernando Karadima. Verschillende bisschoppen, onder meer bisschop Juan Barros van Osorno, waren op de hoogte van het seksueel misbruik door de geestelijke. In mei 2018 belegde de paus een crisisberaad met de Chileense bisschoppen. Alle bisschoppen boden hem toen hun ontslag aan. In september zette Franciscus de priester Fernando Karadima terug naar de lekenstaat. Inmiddels heeft hij van 9 van de 27 bisschoppen daadwerkelijk het ontslag aanvaard.

Bron: I.Media/Kathpress.at/www.kro.nl/katholiek