Deelnemers aan de Synode

De persdienst van de Heilige Stoel heeft bekendgemaakt wie deelnemen aan de bijzondere bisschoppensynode over de Amazone, die straks in Rome wordt georganiseerd. We noteren o.a. de Vlaming mgr. Philip Dickmans, in 1963 geboren in het Limburgse Herk-de-Stad, priester van het bisdom Limburg en in 2008 gewijd tot derde bisschop van Miracema do Tocantins in Brazilië. Een andere deelnemer is de Nederlandse bisschop Karel Choennie van Paramaribo, die een oud-student is van de KU Leuven.

Naast de kerkleiders uit de Amazoneregio zelf, waarvan vooraf bekend was dat zij aan de bisschoppensynode zouden deelnemen, en de voorzitters en prefecten van de belangrijkste dicasteries van de Romeinse Curie, bevat de lijst ook minder verwachte namen zoals die van de Europese kardinalen Reinhard Marx (aartsbisschop van München en Freising), Christoph Schönborn (aartsbisschop van Wenen), en de Luxemburgse aartsbisschop en COMECE-voorzitter Jean-Claude Hollerich.

Bij de 33 gasten die door paus Franciscus naar Rome worden uitgenodigd zitten onder meer de Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu (aartsbisschop van Kinshasa ) en zijn  landgenot Marcel Madila Basanguka, de aartsbisschop van Kananga.
Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van de Italiaanse jezuïet Antonino Spadaro, directeur van het tijdschrift La Civiltà Cattolica.
De Unie van Religieuzen (USG) stuurt een afvaardiging van 15 personen.

Bron: VIS/kerknet

 

Bekijk de deelnemerslijst aan de bijzondere bisschoppensynode over de Amazone