Twee Duitse gepensioneerde kardinalen bekritiseren Amazone-synode

In een artikel in de Frankfurter Algemeine Zeitung uit de 90 jarige kardinaal zijn twijfel over de bedoelingen van de Synode.

“Niemand die de actuele situatie van de katholieke kerk volgt, kan in ernst geloven dat het bij deze synode in oktober werkelijk gaat om het lot van het Amazonewouden en zijn bewoners. In feite gaat het om niet meer dan de helft van het aantal inwoners van Mexico-stad. Het etiket dat erop geplakt wordt vermeldt “Amazone” maar in feite gaat het om een geest die uit de fles wordt gelaten en om een radicale hervorming van de Kerk volgens het bekende recept…”  aldus Brandmüller.

Lees het volledige artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

 

   emeritus kardinaal Müller 
Onlangs heeft  de voormalige prefect van de Congregatie van de Geloofsleer, Ludwig Müller, de wijze waarop de voorbereiding van de Synode verloopt, eveneens bekritiseerd. Het voorbereidende document vertoont ernstige theologische tekortkomingen, schreef Müller in het katholieke weekblad Die Tagespost. De ideeën van een ‘inheemse theologie” en een “ecotheologie” noemde hij “een hersenspinsel van sociaal-romantici”. “Maar wat wil je ook, de voorbereidingsgroep bestond uit een gesloten kring van gelijkgezinden waarin bovenproportioneel Europeanen uit Duitse taalgebieden vertegenwoordigd waren… De meesten van hen zijn uitgekozen, niet omdat ze ervaring hebben opgedaan in Zuid Amerika maar omdat ze in het straatje passen, aldus Müller.

Lees het artikel van kardinaal Müller (U kunt het met de vertaalfunctie van Google omzetten in het Nederlands)

Onze redactie tekent aan: De Amazone-Synode moet nieuwe vormen van  zielzorg bespreken voor gebieden waar weinig priesters zijn, ze moet opkomen voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners en de ecologische situatie van een Latijnsamerikaanse oerwoudregio beschouwen die rijk is aan soorten en delfstoffen.

(24 juli 2019)

bron: Vatican Media (Duitstalig)